Prošlogodišnja kampanja u kojoj su šarenim čarapama obilježili Svjetski dan osoba sa sindromom Down ove je godine dobila svoju kreativnu verziju: nacrtajte šarene kromosome uz geslo “Ne znam sve, ali mogu puno!” i uključite se u kampanju putem društvenih mreža.

Kampanja na Facebook stranici Svjetski savez mladih Hrvatska počela je u četvrtak 17. ožujka, a završava 31. ožujka 2016. Cilj kampanje je podizanja svijesti o osobama s Downovim sindromom i njihovoj ulozi u društvu.

Pridružite se kampanji u tri jednostavna koraka:

1. Nacrtajte šareni kromosom

2. Fotografirajte se sa svojim crtežom uz hashtagove: #DrawingBattle4DS, #WYACroatia, te geslo „Ne znam sve, ali mogu puno!“

3. Uploadajte sliku na Facebook, Twitter ili Instagram i označite barem tri prijatelja da se i oni uključe.

“Crtanje je zabavan način izražavanja na koji budimo svoju kreativnost. Na taj način ćemo pokazati da mnogi od nas (ne) znaju crtati. Istovremeno znamo raditi brojne druge stvari. Nitko od nas ne zna sve niti može sve, ali bez obzira na postotak produktivnosti koji imamo svi smo jednaki po svom urođenom dostojanstvu i ne zaslužujemo biti diskriminirani ni u jednom stadiju života, ni u jednoj životnoj situaciji. Ne želimo živjeti u društvu koje stupanj slabije funkcionalnosti koristi da bi diskriminiralo one ranjivije. Nismo li svi na nekom području ranjivi? Želimo stoga pozvati ljude da razmisle o svojim jakostima i slabostima i da podupru osobe sa sindromom Down”, navodi se u priopćenju SSMH-a.

Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliancea, međunarodne organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva ljudske osobe i kulture života.

Više o organizaciji WYA saznaj na njihovoj web-stranici.

Bitno.net