GeorgGanswein

“Zašto neki biskupi žele predložiti ono što nije moguće? Doista ne znam”, rekao je nadbiskup George Gänswein, pročelnik Papinskog doma i tajnik pape emeritusa, u razgovoru za jedan španjolski medij, komentirajući rasprave koje prethode Sinodi o obitelji u listopadu.

Njemački nadbiskup je pod “nemogućim” mislio na prijedlog koji podržava jedan dio biskupa uoči nadolazeće Sinode – onaj o pričešćivanju katolika koji su razvedeni i potom vjenčani u drugom, građanskom braku.

“Prije dvadeset godina, nakon dugih i iscrpnih promišljanja, sv. Ivan Pavao II. nije prihvatio mogućnost pričešćivanja za te katolike. Mi to ne možemo ignorirati i promijeniti stvari”, rekao je njemački nadbiskup referirajući se na pismo Kongregacije za nauk vjere iz rujna 1994. koje je potpisao tadašnji prefekt Joseph Ratzinger, danas papa emeritus Benedikt XVI., a odobrio sv. Ivan Pavao II. Pismo je uslijedilo nakon niza razgovora između Ratzingera i njemačkih biskupa koji su tražili preispitivanje postojeće pastoralne prakse. Bili su to: Walter Kasper, Karl Lehmann i Oskar Saier.

Upitan zašto onda biskupi, posebice oni iz Njemačke, ponovno pokreću to pitanje, nadbiskup je odgovorio:

“Možda popuštaju duhu vremena, možda dopuštaju sebi da ih vodi odobravanje javnosti i medija. Teško je suprotstaviti se javnom mnijenju, ali jedino mjerilo svećenicima moraju biti Evanđelje, vjera, zdrava doktrina, Tradicija…”

Kada Gänswein daje razgovore za medije, onda se uvijek pomno analizira što je rekao. Razlog tome jest što je on blizak suradnik kako Benedikta XVI., tako i pape Franje i može dati izvrstan uvid u ono što se događa oko njih. Nijemac je komentirao i dosadašnji tijek pontifikata pape Franje.

“Nije tako da papu Franju ne zanima borba s diktaturom relativizma. Međutim, on vidi da ga Bog u njegovu pontifikatu poziva i na fokusiranje na druge, probleme i druga pitanja”, rekao je.

G. An. | Bitno.net