Bibi

Ugledni talijanski dnevnik Il Corriere della sera iz pera kolumnista Franka Venturinija donosi razmišljanje o antikršćanskom čišćenju. Članak prenosi i Novi list.

Moramo se pobuniti protiv okrutnih pokolja kršćana u mnogim krajevima svijeta, piše autor te nastavlja jednakim tonom. Moramo prestati osuđivati takve napade bez reakcije, moramo ih prestati smatrati gotovo normalnima u zemljama u kojima su religijske razlike ravne državnim granicama ili potiču drevna neprijateljstva. Ljudi poginuli u Nigeriji i Keniji moraju poslužiti barem za rušenje zavjere šutnje i moramo jasno priznati da je na djelu »antikršćansko čišćenje« koja će se s vremenom proširiti i na druge religijske skupine koje budu odbijale podčiniti se fundamentalističkim interpretacijama i praksama.

Kršćani, naravno, proživljavaju jedno posebno žrtvovanje, jer u Africi njihov broj značajno raste (dok ih ima sve manje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi). Ali i iz razloga što – u Africi i drugdje – oni bivaju identificirani sa zapadnjačkom civilizacijom, s neprijateljem protiv kojeg je uperen sveti rat, sa strancima koji žele oblatiti čistoću prave vjere. Samo uzevši u obzir te pretpostavke možemo shvatiti pokolje kršćana.

U Indiji su kršćani na meti hinduista ali i islamista, u Iraku koji traži mir kršćani su bili proganjani i sada nastoje masovno emigrirati. Pakistan je još potresen smrtnom presudom Asiji Bibi, osuđenoj zbog toga što se preobratila na kršćanstvo. Slične su situacije zabilježene u Saudijskoj Arabiji, Indoneziji, Sudanu i Somaliji.

Današnji pak Figaro opširno piše o odlučnosti kopta, kršćana pravoslavaca i katolika, da ustraju u očuvanju svoje vjere i kulture unatoč svim zlima kojima ih pogađaju sunarodnjaci muslimani. (rv/bitno.net)