Ateist

Dawkins je u razgovoru s kanterburškim nadbiskupom Dr. Rowanom Williamsom rekao da je zapravo agnostik, a ne ateist, što bi u suštini značilo da ne tvrdi da Boga nema, već da ga čovjek na ovom stupnju razvoja ne može spoznati.

Ta izjava čovjeka poznatog i pod nadimkom “Darwinov rottweiler” začudila je okupljene na Sveučilištu u Oxfordu, koji su s velikim zanimanjem pratili dijalog s nadbiskupom Williamsom potaknut brojnim nedavnim debatama o ulozi religije u društvenom životu Velike Britanije.

Naravno, izjava da je agnostik, ne znači da je Dawkins odbacio svoj stav o evoluciji.

– Ne mogu razumjeti zašto ne želite vidjeti ljepotu ideje da je svijet nastao ni iz čega i zašto je tu divnu mogućnost potrebno uplitati neko nadnaravno stvorenje kao što je Bog? – obratio se Dawkins Williamsu, no potom i priznao da ne odbacuje posve mogućnost njegovog postojanja:

– Držim da je mogućnost da postoji Stvoritelj kao neko nadnaravno stvorenje iznimno niska, no ne mogu tvrditi da je nema – napomenuo je Dawkins te tome dodao još jedno zanimljivo uvjerenje – da postoji život na drugim planetima.

Preuzeto s 24sata.hr