Skupina je azijskih biskupa, zajedno s nekoliko svećenika, redovnika i laika, četiri dana, od 18. do 21. siječnja, živjela uistinu „uronjena“ u siromaštvo, među najsiromašnijima i marginaliziranima koji žive u barakama u predgrađu Bangkoka.

Bangkok

To izvanredno evanđeosko iskustvo solidarnosti dio je pothvata koji je pokrenuo Ured za ljudski razvoj Saveza azijskih biskupskih konferencija, koji okuplja 25 biskupskih konferencija toga kontinenta.

Suvremeni siromasi među koje su pošli biskupi jesu – kako javlja agencija Fides – domorodci, selioci, bolesni od side, žrtve trgovine ljudima. Cilj je pothvata bio život sa siromašnima kako bi se u potpunosti shvatilo njihovo stanje, te učilo od njihova trpljenja i od žrtava nepravde, u skladu s riječima svetoga Vinka Paulskoga: „Siromašni su naši učitelji“.

Nakon toga je iskustva uslijedilo trodnevno razmatranje, od 21. do 24. siječnja, o odgovorima Crkve na borbe siromašnih u Aziji, u svjetlu socijalnoga nauka Crkve, na kojemu se okupilo oko 40 izaslanika, među kojima azijski biskupi, svećenici, redovnici i laici.(rv/bitno.net)