Katedrala u Bergamu/Foto: Zhang Yuan, CC BY 3.0, Wikimedia CommonsU katoličkim biskupijama na sjeveru Italije zadnjih je dana preminulo 30-ak svećenika, od čega je za 28 potvrđeno da su bili zaraženi koronavirusom, javlja Avvenire, novine Talijanske biskupske konferencije.

Kako prenosi Catholic News Agency, svi osim trojice svećenika bili su stariji od 70 godina. Otac Andrea Avanzini iz Biskupije Parma, najmlađa svećenička žrtva koronavirusa, imao je 54 godine.

Biskupija Bergamo ponijela je najveći teret s jedanaest preminulih svećenika, a još najmanje 15 ih je hospitalizirano, izjavio je lokalni biskup.

Bergamo je inače zarazom najpogođenije područje Italije s 4645 zabilježenih slučajeva koronavirusa.

Biskup Francesco Beschi potvrdio je za Vatican News kako ga je, zbog nezavidne situacije u kojoj se nalazi njegova biskupija, osobno nazvao papa Franjo.

Sveti Otac je, tvrdi prelat, “bio pun ljubavi u svom izrazu očinske blizine prema meni, svećenicima, bolesnima, onima koji se za njih brinu te prema cijeloj našoj zajednici”.

Papu su zanimali detalji o situaciji u Bergamu te ga je posebno pogodio broj preminulih, kao i socijalna udaljenost kroz koju moraju prolaziti obitelji i njihovi članovi.

“Molio me da svakomu od njih prenesem njegov blagoslov koji tješi i donosi milost, svjetlo i snagu.”

Biskup je izjavio i kako je Papa izrazio svoju blizinu oboljelima te službama koje rade “herojski posao”, no posebno “hvala” rezervirao je za svećenike.

Svetog Oca posebno je “impresionirala pastoralna maštovitost” kojom su svećenici, kao znak Božje blizine, ostali uz obitelji, starije i djecu.

Što se tiče ostalih biskupija, šest svećenika preminulo je od koronavirusa u Biskupiji Parma, tri iz Biskupije Piacenza-Bobbio – uključujući 87-godišnje braću blizance, oca Marija Bosellija i oca Giovannija Bosellija – a dodatni slučajevi zabilježeni su u Cremoni, Milanu, Lodiju, Brescii, Casale Monferratu i Tortoni.

U Italiji je do sada zabilježeno ukupno 41.035 slučajeva koronavirusa, od čega je preminulo 3405 osoba, a ozdravilo 4440.

Molimo posebno za duše preminulih i za prestanak pandemije…

Tino Krvavica | Bitno.net