Foto: Shutterstock.com

Nadbiskupija Chicaga objavila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama više od 15.000 stranica dokumenata o seksualnom zlostavljanju koje su počinili njihovi svećenici, a među objavljenim papirima iz nadibiskupijske arhive jest i popis 36 svećenika protiv kojih su podignute potkrijepljene optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnika.

Nadbiskupija je ove godine objavila kako je ukupno 66 njihovih svećenika optuženo za seksualno zlostavljanje 352 maloljetnika od 1950., pri čemu je riječ o optužbama koje su potkrijepljene i dokazane. U siječnju ove godine nadbiskupija je pravnim zastupnicima žrtava predala dokumente koji se tiču 30 svećenika, što je bio dio nagodbe u tužbi protiv nadbiskupije. Nadbiskupija je žrtvama zlostavljanja platila skoro 130 milijuna dolara odštete, novcem koji je prikupljen prodajom zemljišta u vlasništvu Crkve ili kreditima. Sada je nadbiskup Chicaga na odlasku kardinal Francis George odlučio samoinicijativno da objavi i dokumente o slučajevima preostalih 36 svećenika.

Podsjetimo, kardinal George podnio je ostavku sa mjesta nadbiskupa zboh zdravstvenih razloga, koju je Papa prihvato i na njegovo mjesto imenovao Blaisea Cupicha, svećenika hrvatskih korijena. Dogovoreno je da kardinal George ostane na svojoj dužnosti u prijelaznom razdoblju, a Cupic ce nadbiskupsku dužnost preuzeti na euharistijskom slavlju 18. studenog.

“Nadbiskupija je prije svega zainteresirana pomoći žrtvama i njihovim izliječenjem. Ne možemo promijeniti prošlost, ali nadamo se kako možemo ponovno izgraditi povjerenje kroz otvoren i iskren dijalog. Zlostavljanje djece je zločin i grijeh”, napisao je kardinal u priopćenju objavljenom na stranici nadbiskupije.

Istodobno, kritičari Katoličke Crkve tvrde kako pojedini dokumenti zapravo otkrivaju koliko su se pojedini slučajevi pokušavali “pomesti pod tepih”.

Goran Andrijanić | Bitno.net