Njihov susret u svetištu znakovito je zakazan na Međunarodni dan obitelji, u Godini obitelji Katoličke Crkve posvećenoj Papinoj enciklici Amoris laetitia. Upravo je uloga obitelji i vjeroučitelja u odgoju djece bila tema nadbiskupove propovijedi.

„Često u svom poslanju, poput prvih apostola, polazite od ničega“, rekao je nadbiskup, objašnjavajući kako zapravo ne bi trebalo biti tako. Za očekivati bi bilo da djeca koja polaze u školu prvu poduku o vjeri dobiju već ranije, u roditeljskom domu, u svojoj obitelji. „Činjenica koju moram reći, a koja proizlazi iz razgovora koje sam imao s vama, da naše obitelji nažalost više ne odgajaju djecu. Ili vrlo malo. Mnogi od vas, koji radite s učenicima prvog razreda, znaju reći da djeca koja dolaze u školu ne znaju napraviti niti znak križa kada dođu u prvi razred. Crkva i obitelji koje žele biti kršćanske trebaju vam izraziti veliku zahvalnost. Gdje bi bili da nema vjeronauka u školi“, rekao je nadbiskup Uzinić.

Vjeroučitelje je pozvao da vjerno svjedoče svoje poslanje i vjeru kako bi mladima navijestili novo nebo i novu zemlju koja je cilj i smisao ljudskog života. „Vi možete mladim ljudima pomoći da se opreme za sudjelovanje u Božjoj vječnosti koja je smisao našeg postojanja.“ No, upozorio je i na veliku odgovornost koju to poslanje donosi. Ukoliko u svojim postupcima i podukama nisu vjerodostojni mogu mladom čovjeku pokvariti ovozemaljski život i uništiti vječnost. „Zamislite koja je to odgovornost“, rekao je nadbiskup. Uputio ih je da se u svom poslanju oslanjaju na ljubav, onu kojom Bog ljubi čovjeka i da tu ljubav svjedoče učenicima. Objasnio im je da pritom budu istančani poput Isusa koji nije slamao napuknutu trsku niti gasio stijenj koji tinja. „Vjeroučitelji, kršćani… pokušajmo biti prepoznatljivi po toj ljubavi“, zaključio je nadbiskup Uzinić.

Vjeroučitelji su se u trsatskom svetištu okupili sat vremena prije mise kako bi duhovnim programom u organizaciji Katehetskog ureda, molitvom, meditacijom i pjesmom promišljali o svom pozivu. Pred svetištem ih je dočekao gvardijan fra Krunoslav Kocijan, a uvod u program dala je koordinatorica, vjeroučiteljica Marijana Medanić. „Želimo zajedno zahvaliti Bogu i promišljati kako odgovoriti zahtjevima vremena“, rekla je koordinatorica.

Program je bio podijeljen u tri cjeline, tri razmatranja o poslanju, obitelji i snazi vjere po uzoru na Mariju. Nakon svakog razmatranja uslijedila su svjedočanstva vjeroučitelja te molitva. Cijeli program, kao i misno slavlje glazbom je animirao bend vjeroučitelja.

Prvu meditaciju pripremila je Petra Štokić nakon koje je svjedočanstvo o vjeroučiteljskom pozivu dao Goran Bijelić, a molitvu je pripremio Miroslav Radić. Meditaciju o obitelji pripremila je Kristina Starčević, svjedočanstvo je dao vjeroučiteljski par Maja i Boris Barbarić, a zahvalnu molitvu pape Ivana Pavla II. za obitelj pročitao vjeroučitelj Josip David Nemir. Završno razmatranje o snazi vjere pripremila je Andreja Jakubin, a molitvu s. Janjka Mazić.