Nadbiskup je Tomasi 12. rujna govorio na međunarodnom skupu održanom na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu o temi „Međunarodna vjerska sloboda: imperativ za mir i opće dobro“

Tomasi

Analitičari i branitelji ljudskih prava uključuju vjersku slobodu u svoj dnevni red kao nikada do sada – primijetio je nadbiskup Silvano Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, ističući da još uvijek živimo u doba mučenikâ. Nadbiskup je Tomasi, naime, 12. rujna govorio na međunarodnom skupu održanom na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu o temi „Međunarodna vjerska sloboda: imperativ za mir i opće dobro“.

Jasno je da je vjerska sloboda postala glavna tema rasprave – istaknuo je nadbiskup Tomasi te dodao kako jednako tako nema dvojbe da je vjerska sloboda pod pritiskom svijeta. Poznati su podatci koji pokazuju da 70% pučanstva u svijetu živi u zemljama s ograničenjima. Više od 2 milijarde ljudi, gotovo trećina ukupnoga stanovništva, živi na mjestima na kojima su posljednjih godina snažno povećani progoni: od tjelesnoga nasilja do materijalne štete na kućama i vlasništvu vjerskih zajednica.

Nadbiskup je stoga istaknuo nešto što je očevidno svima: kršćani su glavni cilj. Pritom je naveo dramatična zbivanja u Nigeriji, Keniji, Iraku i Siriji, te se osvrnuo na posebni vidik tog problema. Najgori se progoni, naime, često događaju u zemljama u kojima postoje zakoni koje se želi prikazati kao one koji štite religiju, poput zakona protiv blasfemije, ali koji zapravo služe kako bi se pogodilo vjerske manjine, kao što su kršćani u zemljama s muslimanskom većinom ili pak pripadnici jedne od struja u samom islamu, koji su u manjini. Sâm propis, dakle, – istaknuo je nadbiskup Tomasi – postaje sredstvo represije nad manjinama koje se smatra neortodoksnima ili heretičkima.

Nadbiskup se potom osvrnuo i na mnogo drugačije zemlje i prilike, odnosno na slobodne zapadnjačke demokracije, koje – kako je rekao – na istančaniji način prihvaćaju kulturu koja vjeru želi prognati u privatno područje. Kroz različite pravne sustave uništavaju prvotno značenje vjerske slobode, a to dovodi – objasnio je nadbiskup – do ograničavajućega prikazivanja i stalnoga ponovnog tumačenja načela kako bi ih se prilagodilo političkim programima tog trenutka. Nadbiskup je bez ustezanja napomenuo da su posljedice toga protuvjerske politike, te naveo glavna područja na kojima se one izravno odražavaju, a to je obrazovanje, zakoni o obitelji i zdravstvo. U konačnici, još smo uvijek u dobu mučenikâ – istaknuo je nadbiskup Tomasi.

Istaknuvši da je Vijeće za ljudska prava Organizacije Ujedinjenih naroda u ožujku ove godine prihvatilo rezoluciju u kojoj se štiti religijska sloboda i sloboda vjerovanja, podsjetio je da su već 1981. i 1986. godine donesene odluke usmjerene na jamčenje poštovanja vjerske slobode na razini pojedinca, zajednice, te na institucionalnoj razini. Jamčenje slobode religijama osigurava prinos moralnih vrijednosti bez koji nije moguća sloboda svake osobe – istaknuo je među ostalim nadbiskup Tomasi. (rv/bitno.net)