Tomasi

Govoreći o gospodarskoj krizi i njezinu odrazu na život mladih i žena, nadbiskup je upozorio da radnika valja smatrati osobom, a ne potrošnim materijalom. Problem je nezaposlenosti uglavnom posljedica gospodarskog gledanja na društvo, koje u prvi plan stavlja profit, a zanemaruje društvenu pravednost – ustvrdio je nadbiskup kritizirajući politike koje samo misle na potrebe poduzeća, a zanemaruju radnike. Poštujući načelo supsidijarnosti potrebno je stvarati uvjete za gospodarski rast, utemeljen na zapošljavanju i novom društvenom ugovoru u čijem će središtu biti osoba. Osvrćući se na važnu ulogu Međunarodne organizacije, nadbiskup je rekao da je za obnovu svijeta rada nužna solidarnost i čvrsta etika.

Podsjećajući na dramatičnost krize, na dvjesta milijuna osoba bez posla u 2012. godini, te na slab izgled zapošljavanja u sljedeće dvije godine, nadbiskup je ustvrdio da se na poslu učvršćuju veze između osobe, gospodarstva i okoliša. Upozorio je na opasnost međunaraštajnog sukoba jer se starijim osobama produžuje radni vijek, a novi se naraštaj vrlo teško probija na tržište rada. Glede toga, glavnu ulogu ima obitelj koju valja pomagati i štititi politikama koje potiču sudjelovanje žena i promiču uskladbu rada i obitelji – kazao je nadbiskup Tomasi.

[facebook]Želiš li biti na izvoru istinitih informacija, klikni Like![/facebook]

Govoreći pak o svezi između obrazovanja i rada, nadbiskup je rekao da je gubitak posla golemi psihološki teret i društveno isključivanje. Iskustvo potvrđuje da posao obiteljima omogućuje izlaz iz siromaštva, gdje nedostaje rada veća je nesigurnost i slabiji ljudski i društveni razvoj. Katolička se crkva uvijek zanimala za društvenu dimenziju rada, stoga zabrinjava činjenica da u sljedećih deset godina treba otvoriti od 45 do 50 milijuna radnih mjesta. Osim toga, – dodao je nadbiskup – ne smije se zaboraviti da tehnološke novotarije mijenjaju proizvodnu sposobnost i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, te da povećanjem nejednakosti slabi društveno i političko tkivo našega društva. Nakon predstavljanja nekih pohvalnih pomaka u Aziji i Latinskoj Americi, nadbiskup je pozvao na globalno sučeljavanje s krizom te upozorio na važnost potpore razvoju u zemljama s teškoćama kao i usvajanja programa sukladnih s potrebama žena, mladih i ranjivih osoba.

(rv/bitno.net)