Biskupi okupljeni na susretu „Mediteran – granica mira“ koji se održava u Firenci uputili su u četvrtak 24. veljače snažan apel za mir u Ukrajini. Na susretu je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je za Hrvatski radio rekao kako je u središtu apela ono što se noćas dogodilo u Ukrajini, a što je izvan svih europskih standarda i mjerila.

„Sada je ugrožena sloboda Ukrajine, što nas sve zabrinjava, jer se ne radi samo o nečemu lokalnom između Ukrajine i Rusije, nego je to širih dimenzija i bojim se jedne veće eskalacije. U tom kontekstu svi smo, zabrinuti i potreseni, uputili taj apel i priključit ćemo se također pozivu Svetog Oca da na Čistu srijedu postom, molitvom i svakom drugom akcijom pomognemo da se zaustavi ovo što je noćas započelo“.

U apelu biskupa istaknuta je i činjenica da je biskupima s Mediterana dobro poznata pošast rata i zato jednoglasno traže mir, a sa svih strana dolaze i pozivi na post i molitvu za Ukrajinu.

„Kad se radi o ratu, jasno je da suosjećamo s onima koji su ugroženi, s gubljenjem života, ali rat se vodi i na duhovnom polju, pa je potrebno zaista sklopiti ruke, moliti i postiti da zlo ne pobijedi“, naglasio je nadbiskup Želimir Puljić.

Hrvati su osobito osjetljivi na situaciju i stanje u Ukrajini, jer smo i sami prošli teške dane stradanja i agresije, istaknuo je nadbiskup Puljić: „Siguran sam da će ljudi sklopiti ruke i ako bude trebalo bit će sigurno odaziva na akcije skupljanja pomoći. Nadam se da će ipak razum pobijediti”, zaključio je predsjednik HBK.