Nadbiskup Valladolida Luis Argüello preporučio je svećenicima i redovnicama u svojoj biskupiji da nose kolare i habite, nazvavši to “revolucionarnim” činom u današnje doba.

Kako izvještava CNA, prelat se u homiliji tijekom đakonskog ređenja osvrnuo na specifičnosti đakonskog ruha: “Nosit ćete odjeću prikladnu vašoj službi. Na albu će vam biti stavljena đakonska štola i dalmatika. Također možete nositi kleričku haljinu, simbol kako bi se u javnom prostoru vidjelo da ste vi muškarci posvećeni Bogu.”

“Postojalo je vrijeme kada se kao novost promatralo skidanje reverendi i kolara. Danas živimo u vremenu kada je zasigurno revolucionarno i novo, znak nadnaravnoga na našim ulicama i trgovima, vidjeti franjevca koji nosi habit, redovnicu koju se može prepoznati po izgledu te da oni među nama koji su zaređeni također budu prepoznatljivi”, dodao je.

Nadbiskup je dodao kako su i đakonska obećanja dana tijekom ređenja revolucionarna.

“Braćo, ono što su naši prijatelji obećali danas jest revolucionarna novost koju ovaj svijet treba”, poručio je prelat, referirajući se na obvezu obavljanja molitve časova, celibata i poslušnosti.

“Kako kontrakulturalno! U vrijeme velike trivilizacije seksualnosti, u vrijeme kada se čini da je bračna dimenzija izgubila svoje mjesto, vi dajete obećanje da ćete živjeti u ljubavi celibata”, poručio je, između ostalog, nadbiskup Argüello.

*Pročitajte više: Vizualno svjedočanstvo u bučnom svijetu ili – zašto su redovnički habiti važni