Nadbiskup Gądecki je na vijest o incidentu rekao kako je “netrpeljivost prema strancima nešto što je u suprotnosti s Isusovim naukom”

Metropolit Poznańa nadbiskup Stanisław Gądecki i grko-melkitski patrijarh Sirije Grgur III. Laham posjetili su u bolnici sirijskog izbjeglicu kojeg su prije neki dan pretukli huligani u središtu Poznańa, te izrazili solidarnost sa žrtvom nerazumnog nasilja.

Nadbiskup Gądecki, koji je i predsjednik Poljske biskupske konferencije, ispričao se Sirijcu Georgu Mamlooku u ime poljskih katolika za ono što se dogodilo.

– Tamo gdje ne postoji razumijevanje Evanđelja, tamo se rađaju problemi među ljudima. Treba se moliti za to da svaki čovjek bude ovdje primljen kao dio jedne velike obitelji – rekao je nadbiskup koji je na vijest o incidentu rekao kako je “netrpeljivost prema strancima nešto što je u suprotnosti s Isusovim naukom”.

Sirijski patrijarh, koji upravo ovih dana boravi u Poljskoj i svjedoči o stradanju kršćana u Siriji, rekao je kako je u razgovoru sa svojim sunarodnjakom otkrio da dolazi iz područja gdje je rat opustošio 33 naselja i gdje su sve crkve sravnjene sa zemljom.

Mamlook, inače kršćanin, bio je, kažu novinska izvješća, vidljivo dirnut posjetom nadbiskupa i patrijarha koji su se zajedno pomolili s njim. Mamlooka čeka operacija nosa i koljena.

Kako je rekao, huligani su ga pretukli bez ikakva povoda i nitko mu nije pritekao u pomoć iako se sve dogodilo u jako prometnoj ulici.

Nadbiskup Gądecki je naglasio pred novinarima kako ovakvi događaji u kojem sudjeluju nerazumni ljudi “bacaju loše svjetlo na Poljake”. Sam pretučeni Sirijac je međutim rekao kako je svjestan da je ovdje riječ tek o skupini pojedinaca, te kako je dobio potporu brojnih Poljaka koji su iskazali solidarnost s njim.

Goran Andrijanić | Bitno.net