Becciu

Nadbiskup Becciu je inače zamjenik u Državnom tajništvu u Vatikanu, a od 2009. do 2011. bio je nuncij na Kubi. U kratkom je intervjuu novinaru Radio Vatikana opisao teško materijalno stanje na Kubi, golemo siromaštvo, ali i otvorenost pučanstva vrednotama Evanđelja, pa stoga Papu i očekuju kao glasnika nade.

U istom je intervjuu ispričao o tome kako su dvojica komunista zadivljeno promatrali karitativni rad nekog župnika koji nastoji na sve moguće načine pomoći te je otvorio i pučku kuhinju moleći i pomoć izvana. Drugovi su konstatirali da bi to trebala biti njihova briga i da ne bi smjeli dopustiti da svećenici to rade, na što je jedan odmah pridometnuo: Hoćeš li ti to raditi, ili radije biti sretan da to netko mjesto nas čini?

Nadbiskup je potvrdio da Crkvi nedostaju škole, bolnice i druga sredstva da bi mogla bolje izaći u susret potrebama ljudi, ali i ono što se može, Crkva po svojim svećenicima, redovnicima, redovnicama i zauzetim laicima nastoji što bolje uprisutniti Evanđelje Isusa Krista među pukom, podržavajući i njegovu pobožnost prema Gospi. U svečanim se procesijama Milosrdnoj Gospi od Cobre često pridružuju i oni koji ne vjeruju te nalaze mir. Crkva na Kubi pomalo izlazi iz sakristije, ustvrdio je nadbiskup Becciu.(rv/bitno.net)