Nadbiskup Abuje u Nigeriji, msgr. Olorunfemi Onayekan, upozorava na prijetnje kojima su podvrgnuti kršćani u toj zemlji te, u pastoralnom pismu poziva vjernike da imaju pouzdanja u Božje spasenje i potiče ih da paze na sigurnost na svakom mjestu. Osim toga, nadbiskup traži zaštitu države, posebno na bogoštovnim mjestima. U međuvremenu, u zemlji se nastavljaju sukobi, unatoč prekidu općega štrajka koji je tijekom pet dana paralizirao državu.

Osvrćući se u razgovoru za našu radijsku postaju na stanje u toj zemlji, nadbiskup Augustine Kasujja, apostolski nuncij u Nigeriji, istaknuo je da u narodu vlada veliko nezadovoljstvo. Unatoč tomu što su se sindikati dogovorili s Predsjednikom Republike o smanjenju cijena benzina, neke benzinske postaje još nisu otvorene, ili su ostavile stare cijene. A zna se da je Predsjednik odlučio ukinuti pomoć za naftne proizvode kako bi suzbio korupciju – objasnio je nuncij te dodao da veliki dio te pomoći nije išao za dobro pučanstva, nego je završavao u džepu male skupine pojedinaca. Osim toga, ne treba zaboraviti i problem terorizma skupine Boko Haram, koja može lako iskoristiti tu zbrku kako bi napredovala. Svi biskupi, zajedno s predsjednikom Biskupske konferencije, pozivaju na dijalog – istaknuo je nuncij.

Na novinarovu primjedbu da je nadbiskup Onaiyekan upozorio na pojavu sms poruka koje stvaraju paniku u kršćanskoj zajednici, jer najavljuju buduća krvoprolića od strane muslimana, nuncij je napomenuo da je u temelju tih poruka želja da se kršćani s juga vrate na jug, a onih sa sjevera da se vrate na sjever. To je suludo, jer mnogi potječu sa sjevera, ali su uvijek živjeli na jugu; kako im se može reći da se vrate u „svoje“ mjesto? – upitao je nuncij te istaknuo da sve to vodi do skupine Boko Haram, koja traži popularnost. Mislim da svaki put kad napadnu kršćanske zajednice, misle da su postigli ono što žele, a to je popularnost. Ali, svi, i središnja vlast, i guverneri, i Crkva, svi ljudima govore da imamo živjeti u samo jednoj zemlji, tražiti pomirenje i nastojati izbjegavati takvu komunikaciju koja potiče na sukob između muslimana i kršćana. Tu nije riječ o ratu između kršćana i muslimana – primijetio je nuncij Kasujja.

Nadbiskup Niameyja u Nigeru, msgr. Michel Cartatéguy, pohodio je koncem prosinca Nigeriju kako bi izrazio blizinu tih dviju afričkih zemalja, te pružio utjehu žrtvama krvoprolićā skupine Boko Haram, a potom je uputio pismo u kojemu izražava zabrinutost zbog ekstremističkih struja koje sve više osvajaju teren. Istodobno ističe da su sami muslimani zaprepašteni nasiljem koje vrši Boko Haram. U našim očima, i nas kršćana, i muslimana, nositelja poruke mira, poštovanja i snošljivosti, kako nas uči Bog, ti ekstremisti, manipulirani razarajućim ideologijama, ne mogu se ni na koji način pozivati na Boga – istaknuo je nigerski nadbiskup. (rv/bitno.net)