Na spomeniku migrantima koji je povodom Svjetskog dana selilaca i izbjeglica na Trgu svetog Petra blagoslovio papa Franjo, vjerojatno se nalazi i jedan Hrvat.

Kako prenosi portal Fratellanza umana, jedan od prikazanih likova na zajedničkom brodu skulpture je i muškarac s torbom na kojoj je urezan križ s hrvatskim pleterom, pa se čini da je riječ o migrantu iz Hrvatske koji je možda i svećenik.

Hrvatski pleter ukras je svojstven starohrvatskoj kulturi, a najčešće se nalazi na crkvama koje su građene predromaničkim hrvatskim slogom u razdoblju od 9. do 12. st. te i na ranohrvatskim samostanima iz istog razdoblja.

Iako pleter u tom razdoblju nije bio ukras korišten samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama, posebice središnjoj i sjevernoj Italiji, u Hrvatskoj se zadržao kao kulturni simbol sve do današnjih dana što upućuje na zaključak da je riječ o Hrvatu.

Dodatni argument za to je i činjenica da je autor skulpture Timothy Schmalz iz kanadske pokrajine Ontario u kojoj živi najveća hrvatska zajednica u Kanadi, njih oko 82 tisuće, pa je vrlo vjerojatno imao prilike susresti se s migrantima iz Hrvatske koji su nosili taj simbol.

Schmalzova skulptura naziva Angels Unaware (Neznani anđeli) predstavlja skupinu migranata, njih ukupno 140, iz različitih kultura i različitih povijesnih razdoblja, a nadahnuta je riječima iz Poslanice Hebrejima: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!“ (13, 2).

Zanimljivo je da se, prema riječima autora, radi o prvoj skulpturi koja će biti izložena na Trgu sv. Petra nakon 400 godina (premda nije poznato koliko će se vremena djelo tamo “zadržati”).

“Strateški sam rasporedio figure koje se vrlo rijetko, ako uopće, mogu vidjeti u umjetnosti, poput čovjeka iz Afrike, muslimana, židova. Imam i nekoliko sikha. Vidite kako ljudi iz različitih dijelova svijeta, kršćani i nekršćani, dolaze na trg i što možete bolje napraviti s umjetnošću nego izraziti dobrodošlicu i toplinu”, rekao je Schmalz o svom umjetničkom djelu.

Ivo Džeba | Bitno.net