Događaj, organiziran u suradnji s Rimskim vikarijatom, predstavljen je u njegovu sjedištu u utorak, 4. prosinca. Ističući važnost toga pothvata u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Agostino Vallini, Papin vikar za grad Rim, primijetio je da je vrlo znakovita činjenica da su, u povijesnom trenutku u kojemu su svi pomalo zabrinuti za budućnost, upravo mladi protagonisti ove poruke pouzdanja. Poruka je u samom događaju, te se nadamo da će doista uroditi plodom, jer velika je opasnost to da mladi izgube pouzdanje – napomenuo je kardinal.

Na novinarovu primjedbu da će to hodočašće imati dvije dimenzije: mlade koji su na hodočašću, te prihvat obitelji, kardinal je istaknuo da sama činjenica da neka obitelj prima u kuću hodočasnike znači da je otvorena pouzdanju; ako nema pouzdanja vrata ostaju zatvorena. Osim toga, iskustvo nam pokazuje da obitelji koje primaju mlade u svoj dom zacijelo pokazuju pouzdanje i raspoloživost prema njima, ali na kraju su obogaćene njihovom nazočnošću. Taj uzajamni utjecaj obogaćuje i čini boljim život sviju, stoga to valja ohrabrivati – istaknuo je kardinal Vallini.

Na hodočašće se osvrnuo i brat David iz Zajednice iz Taizéa, koji je istaknuo da se brojni mladi nalaze u teškoćama; nemaju jasne budućnosti, ne znaju kako ju izgraditi, ali žele živjeti otvoreni prema drugima, nisu zatvoreni u sebe s vlastitim problemima, nego žele živjeti u bratskijem i pravednijem svijetu u kojemu mir postaje zajednički cilj. A kršćanska vjera, vjera u Krista, nije nešto što se živi samo nedjeljom kada se ide u crkvu, nego je više poticaj, nadahnuće za zauzeti život u društvu. Mladi pronalaze nadahnuće u susretu s drugima, u hodočašću u Rim, kako bi svoj put vjere nastavili u svojoj zemlji – istaknuo je brat David. (rv/bitno.net)