egzorcizam, egzorcizmom

Crkva na Filipinima suočena je s velikim porastom zahtjeva za egzorcizmom, javlja Catholic Herald.

„Ovih dana imamo u svakom trenutku između 80 i 100 slučajeva“, izjavio je o. Jose Francisco ‘Jocis’ Syquia, glavni egzorcist Nadbiskupije Manila.

Ured za egzorcizam u sklopu nadbiskupije javlja kako se prošle godine broj slučajeva povećao tri puta te je predložen program obuke koji bi omogućio obrazovanje dodatnog broja svećenika iz različitih biskupija kako bi ta praksa bila dostupnija potrebitima.

Otac Syquia naveo je nekoliko problema s kojima se egzorcisti susreću stavljajući naglasak na nedostatak vremena s obzirom na ostale svećeničke i župničke dužnosti koje većina obnaša. Pritom je naglasio kako nedostatak svećenika koji imaju odobrenje za službu oslobađanja dovodi do toga da se ljudi, kako bi riješili neki problem, obraćaju „iscjeliteljima i okultistima“.

Filipinski egzorcisti stoga su uputili apel nacionalnoj biskupskoj konferenciji tražeći da u svakoj od 86 biskupija bude osposobljen barem jedan svećenik za vršenje te službe kao i da se uvede zajednička obuka za te osobe.

„Ako imate velik broj egzorcista, svaki ima svoj način djelovanja“, izjavio je otac Winston Cabading, nadodavši: „Zbog tog razloga o. Jocis i ja te egzorcisti iz Ureda mislimo kako bi trebao postojati jedinstven način djelovanja“. Isti svećenici smatraju da bi bilo idealno kada bi dva svećenika po biskupiji bila zadužena za egzorcizme.

Svećenici ističu kako su dobili pozitivan odgovor od biskupske konferencije te pritom naglašavaju: „Uvijek je bolje biti oprezan jer je to delikatno poslanje, a radi se i o pionirskom projektu. Kod ovog poslanja važnija je kvaliteta od kvantitete jer slučajevi mogu biti izrazito kompleksni te je prioritet pravo kršćansko prisustvo“.

Također je kao važna istaknuta i prisutnost vjernih laika tj. doktora, psihologa i ostalih osoba jakih u molitvi koji mogu pomoći molitveno ili u određivanju je li pojedini slučaj za egzorcizam ili nije.

Ovom prilikom podsjećamo na odličan članak o egzorcizmu objavljen na našem portalu.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net