Papa

Na Bliskom je istoku veliko zanimanje za Papin posjet Libanonu, a ono je još više pojačano objavljivanjem programa Papina apostolskog putovanja. Osvrnuvši se na Papino rujansko putovanje u Libanon u razgovoru za Radio Vatikan, otac Pierbattista Pizzaballa, kustos Svete Zemlje, rekao je da u Svetoj Zemlji s nestrpljenjem očekuju dolazak Pape, sa svih strana pristižu zamolbe za sudjelovanje.

Znamo da se zbog političkog stanja neće lako dobiti vize. Libanon je za cijeli Bliski istok važno kulturno uporište, pa i za život Crkve, upravo stoga žele svi biti prisutni kad dođe Papa. Skupština je župnika, na čijem je čelu patrijarh, odlučila sljedeću pastoralnu godinu posvetiti proučavanju post-sinodske pobudnice koju će Sveti Otac objaviti. Ovdje je veliko vrenje, veliko je iščekivanje – istaknuo je otac Pizzaballa.

Na primjedbu da se nakon Sinode za Bliski istok s nestrpljenjem očekuje Papina pobudnica, rekao je da je pobudnica zaključni čin Sinode, ali će imati i programsko obilježje. Sveti će nam Otac dati smjernice za rad sljedećih godina. Crkve na Bliskom istoku, svima je poznato, proživljavaju kritičan trenutak – ustvrdio je kustos.

Osvrnuvši se na dijalog s muslimanima, rekao je da se na Biskupskoj sinodi raspravljalo o odnosu s muslimanima. Crkve na Bliskom istoku mogu puno reći o dijalogu, a njihova budućnost ovisi o jasnom i smjernom dijalogu s islamom na Bliskom istoku, gdje se događaju vrlo velike promjene. Jedan od najvažnijih Papinih susreta bit će susret s muslimanskim vođama, a glede toga Sveti će nam Otac zacijelo dati važne upute za budućnost – kazao je otac Pizzaballa.

Na upit kako će se Papino putovanje odraziti na kršćane Bliskog istoka, rekao je da je takozvano ‘arapsko proljeće’ posvema izmijenilo sliku Bliskog istoka. Recimo da je u nekom smislu Sinoda predvidjela i u svom dokumentu pripremila te promjene. Sada je vrlo važno pristupiti izgradnji budućnosti: Bliski se istok mijenja, islam, koji prožima život Bliskog istoka, također se mijenja, i mi se kršćani mijenjamo i želimo biti nazočni u promjenama – ustvrdio je kustos.

Na primjedbu da Papa kao hodočasnik mira putuje u Libanon, rekao je da se bliskoistočna kriza odražava i na Libanon. U Libanonu se vrlo dobro osjećaju posljedice izraelsko-palestinskog sukoba, sirijske krize, zbivanja u Iranu i Iraku. Libanon je vrlo važna država, ali je i vrlo krhka, stoga će nazočnost Svetoga Oca, njegovo ohrabrenje i upute biti predragocjene. Njegov posjet možda neće promijeniti sve, ali će biti veliko ohrabrenje da se ide naprijed neovisno o stanju u drugim zemljama – zaključio je otac Pizzaballa. (rv/bitno.net)