Kralj Bahreina copy

Katedrala koja će biti izgrađena u Bahreinu, na terenu koji je osobno darovao bahreinski kralj, bit će posvećena Našoj Gospi od Arabije. Veliko je zadovoljstvo zbog toga, u razgovoru za našu radijsku postaju, izrazio biskup Camillo Ballin, apostolski vikar Sjeverne Arabije, koji je također uputio apel za poštovanje i potporu svim vjerskim manjinama.

– Zemljište je za gradnju crkve darovao kralj Bahreina, Hamad bin Isa Al Khalifa, a riječ je o terenu od gotovo 9000 četvornih metara – rekao je msgr. Ballin napominjući da je kralj bio vrlo zadovoljan kada je saznao da će crkva biti posvećena Našoj Gospi od Arabije. Naša Gospa od Arabije je, naime, takoreći „sestra blizanka“ Našoj Gospi Fatimskoj i Lurdskoj! – istaknuo je biskup.

Govoreći o gradnji crkve, biskup je Ballin rekao da radovi još nisu počeli.

– Za sada je izabran nacrt koji je vrlo jednostavan, a predstavlja židovski šator tijekom izgona. Kada su se u pustinji Židovi htjeli susresti s Bogom, odlazili su u taj šator. Crkva ima osmerokutni oblik, jer je broj osam broj vječnosti; stoga, kada odlazimo u crkvu i susrećemo se s Bogom, sudjelujemo u vječnosti na koju smo pozvani – napomenuo je biskup te dodao da će crkva moći primiti 2300 ljudi.

– Na lijevoj će strani biti kapela Presvetoga Otajstva, a na desnoj kapela posvećena Našoj Gospi od Arabije – objasnio je biskup. – U jednoj će kapeli biti ispovjedaonice, a u jednom će prostoru biti smještena dizala, tako da ljudi mogu ući u crkvu izravno iz podzemnoga parkirališta. Na novinarovo pitanje hoće li crkva imati zvonik vidljiv izdaleka, biskup je odgovorio potvrdno, ali je dodao da ne želi isticati raspelo ili neke druge vjerske znakove.

– Ne zato što je to zabranjeno ili zato što kralj to ne želi, štoviše!, – istaknuo je – nego zato što ne želim izazvati eventualne reakcije fundamentalista. Govoreći potom o apostolskom vikarijatu Sjeverne Arabije, biskup je Ballin rekao da ima pedeset svećenika, te da se susreću dva puta godišnje.

– Nažalost, nemamo nikakvu redovničku kuću pa se moramo sastajati u hotelu. Zbog toga sam mislio, zajedno s crkvom, izgraditi i 60 sobâ za duhovne vježbe svećenikâ, laikâ, izvanrednih djeliteljâ pričesti. Potrebno je mjesto na kojemu bismo se mogli sastajati, i koje je središnje za sve zemlje koje obuhvaća ovaj vikarijat. Stoga smo izabrali Bahrein – objasnio je biskup te dodao da mu je kralj dao bahreinsko državljanstvo i putovnicu, što mu omogućuje slobodno kretanje među povjerenim mu zemljama. Napomenimo da, osim Bahreina, Apostolski vikarijat Sjeverne Arabije obuhvaća Kuvajt, Katar i Saudijsku Arabiju.

Osvrnuvši se potom na dramatično stanje kršćana na Bliskom istoku, biskup je istaknuo da je bahreinski kralj izrazio spremnost pomoći kršćanskim obiteljima iz Mosula, te također primiti 200 obitelji u Bahreinu.

– To pokazuje njegovu velikodušnost prema kršćanima – primijetio je biskup napomenuvši da se to dramatično stanje za sada nije proširilo do te zemlje.

– Reakcija je muslimana protivna Isisu, Islamskoj državi Iraka i Sirije. Svi se muslimani protive, pogotovo oni umjereni. A ni fundamentalisti se nisu izrazili pozitivno; u novinama nisam našao izraze potpore Isisu, ni u Bahreinu, ni u Kuvajtu, niti igdje drugdje. Mislim da je u temeljima neki politički razlog zbog kojega su druge arapske vlasti vrlo pozorne. Odnosno, pitanje je što želi ta islamska država? Koja je njezina svrha, je li to doista islam, ili je u njezinim korijenima neki politički pokret? Tko ga podupire? – rekao je biskup te dodao da je vraćanje na kalifat čista mašta, sanjarija, jer ga neće nikada prihvatiti nijedna arapska zemlja.

– Sve manjine, naprotiv, valja podupirati – dodao je biskup – jer svaka je osoba Božje stvorenje, bilo da je riječ o kršćaninu ili ne. I muslimani imaju manjine. A svaka manjina ima pravo postojati, živjeti, jer svaka je osoba ljudsko biće, zašto bi stoga trebala biti podvrgnuta tlačenju, strijeljanju, brzom izvršenju kazne, krađama, nametanju vjere? Zašto? – upitao je biskup te istaknuo da svaka osoba treba slobodno izabrati religiju koju želi, živjeti u poštovanju ljudske osobe, ljudskoga društva, i prema ljudskim pravima.

– Svaku je osobu Bog stvorio Stoga, kao Božje stvorenje ima pravo živjeti vlastiti život, ljudski i vjerski, kako želi – istaknuo je na kraju apostolski vikar Sjeverne Arabije.

Radio Vatikan / Bitno.net