Na hodočašću kroz Bosnu članove zajednice pratio je drvarski župnik don Davor Klečina, duhovni asistent zajednice u BiH, koji je svaki dan slavio svetu misu i bio na raspolaganju za sakrament ispovijedi. Grupu su činili polaznici svih uzrasta, što je dodatno omogućilo prijenos iskustava i žara među generacijama.

Prva postaja na hodočašću kroz Bosnu bilo je svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju gdje je prisutne pozdravio tamošnji župni vikar fra Nikola Neimarević koji im je progovorio o povijesti svetišta, a potom je slavljena sveta misa u staroj zavjetnoj crkvi. Nakon kupanja na Plivskom jezeru, momci su u poslijepodnevnim satima obišli najvažnije znamenitosti kraljevskoga grada Jajca – vodopad Plive, srednjovjekovnu crkvu sv. Marije s tornjem sv. Luke, katakombe, tvrđavu i spomen-obilježje poginulim braniteljima u središtu grada. U Jajcu je polaznike pozdravio i Ivo Šimunović, vijećnik Općinskog vijeća Jajce, poželio svima dobrodošlicu i ohrabrio zajednicu da nastavi sa misijom „Mladi za mir“ i ne zaboravi Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Jakov Pleše

Grupa je tijekom četverodnevnog boravka u Bosni bili smještena u etno-selu „Remić“ na Menjiku u Rami gdje je u predvečerje prvog dana formacije član zajednice Matija Ricov, nacionalni koordinator za mlade u KKODS, održao predavanje na temu „Kriza očinstva i muževnosti u današnjem vremenu“.

Drugog dana formacije, 5. kolovoza, polaznici su posjetili, u posljednjem ratu, teško stradalu župu Uzdol i u župnoj crkvi imali su priliku poslušati potresna svjedočanstva troje živih svjedoka pokolja koji su nad tamošnjim Hrvatima počinile muslimanske snage 14. rujna 1993. O tom tragičnom događaju svjedočili su Josip Prskalo, predsjednik Udruge 3. bojne brigade Rama, Kazimir Zelenika, koji je toga dana izgubio roditelje i 11-ogodišnju kćer, te Ivka Stojanović kojoj je toga dana ubijena majka. Potom je voditelj zajednice Mišo Lukenda održao predavanje na temu jakosti, nakon čega su se svi uputili pred memorijalni centar kod stare crkve gdje su se pomolili za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata iz župe Uzdol.

U polijepodnevnim satima polaznici muške formacije uputili su se podno brda Gradac, u geografskom središtu prostrane uzdolske župe, gdje su od podnožja do vrha brda, uz postavljene postaje, molili pobožnost križnog puta bl. Alojzija Stepinca. Na vrhu brda, na temeljima nedavno otkrivene ranokršćanske bazilike, slavili su svetu misu i to je bilo prvo euharistijsko slavlje na tome mjestu nakon gotovo 1500 godina. Zbog simbolike samog mjesta neki dijelovi mise molili su se na latinskom jeziku. Budući da je Gradac mjesto na kojem se Hercegovina dodiruje s Bosnom, na poseban način se molilo za mir u toj zemlji i za blagoslov hrvatskog naroda u njoj, a molilo se i za hrvatsku domovinu jer je toga dana bio Dan domovinske zahvalnosti. Za posjet Gradecu i misu na njemu najzaslužniji bio je domaći sin Antun Kovčalija, magistar povijesti iz Rame, povratnik iz Njemačke u rodni kraj, koji sudjeluje u arheološkim iskapanjima na tom lokalitetu.

Trećeg dana formacije sudionici su se zaputili prema Bugojnu gdje su posjetili Veselu Stražu u kojoj se nalaze temelji srednjovjekovne katoličke crkve koje je prije nekoliko godina na svom imanju otkopao i konzervirao musliman Husein Smajić. Polaznicima formacije posvjedočio je o svom djelu, a potom je, kao što to čini i svaki dan, zvonio u podne na improviziranom zvoniku, dok su članovi zajednice molili molitvu anđeoskog pozdrava. Husein je na svome imanju izgradio i novu crkvu Gospe od anđela i darovao ju Vrhbosanskoj nadbiskupiji, pa su članovi zajednice zajedno sa svojim svećenikom u njoj slavili svetu misu na blagdan Preobraženja Gospodinova. Bila je to druga sveta misa proslavljena u toj crkvi nakon mise blagoslova koju je samo četiri dana prije predvodio kardinal Vinko Puljić. Nakon svete mise momci su se zadržali u druženju s obitelji Smajić.

Foto: Jakov Pleše

U polijepodnevnim satima toga dana grupa je posjetila bugojansku župu Glavice gdje ih je u župnoj crkvi Srca Isusova pozdravio župnik don Pavo Nikolić koji im je progovorio o stradanjima župe i cijele Uskopaljske doline u proteklom ratu, kao i o stradanjima travničkog kraja u kojem je u tim teškim vremenima vršio svoju svećeničku službu. Budući da dosta polaznika i članova zajednice vuče podrijetlo iz BiH, don Pavo ih je potaknuo da ne zaborave zemlju svojih roditelja i predaka i da obnavljaju zapuštena ognjišta. Budući da zajednica „Nanovo rođeni“ njeguje pobožnost prema Bogu Ocu, Matija Ricov je potom progovorio o „krunici Boga Oca“ nastaloj upravo u Glavicama, kao plod dara lokucije, tj. nutarnjeg govora koji je imala tamošnja župljanka Mara Visković koja je živjela svetačkim životom. Ta je krunica nedavno dobila imprimatur od crkvene vlasti pa su je mladi zdušno izmolili na mjestu njezina nastanka.

U večernjim satima trećeg dana formacije Bruno Penava, inžinjer elektrotehnike i građanski aktivist iz Posušja s boravkom u Zagrebu, dobar poznavatelj prilika u BiH, održao je za muške sudionike formacije zanimljivo predavanje o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH i teškom položaju Hrvata u toj zemlji što je pobudilo brojna pitanja kod polaznika i zaključke na koji način oni mogu doprinijeti opstanku Hrvata u BiH.

Posljednji dan formacije, u nedjelju 7. kolovoza koja se slavi i kao nedjelja Boga Oca, započeo je s euharistijskim slavljem pred kapelicom bl. Alojzija Stepinca na Menjiku. Don Davor Klečina zahvalio je zajednici „Nanovo rođeni“ što njeguju i promiču u Crkvi pobožnost Bogu Ocu, što se trude oko povratka mladih iz dijaspore u domovinu i što su pokrenuli duhovnu inicijativu „Mladi za mir“ u kojoj održavaju niz evangelizacijskih seminara i susreta diljem BiH.

Potom je Matija Ricov održao vrlo nadahnuto završno predavanje na temu „Teologija povratka“ u kojem je – na temelju Svetog Pisma i nauka crkvenog učiteljstva – progovorio o važnosti identiteta, kulture njegovanja sjećanja, zdravog domoljublja i nužnosti povratka iz tuđine u domovinu.

U povratku prema Zagrebu, momci su kao dio fizičke formacije imali rafting na rijeci Vrbas na stazi dugoj 9 km, kroz kanjon Tijesno do ulaza u Banju Luku.

Muška formacija je dio duhovnog puta zajednice „Nanovo rođeni“ koja se nadahnjuje na primjeru bl. Ivana Merza, a to osim evangelizacije uključuje i intenzivnu formaciju na četiri razine; duhovnoj, fizičkoj, intelektualnoj i socijalnoj.

Budući da većina članova zajednice vuče podrijetlo iz BiH, za mjesto održavanja formacije odabrana je upravo ta zemlja kako bi polaznici što bolje upoznali svoje korijene i kako bi se na mjestima stradanja molila zadovoljština za sve grijehe, izmolio oprost i pomirenje da bi tako mogao doći blagoslov za ovu zemlju i naš narod u njoj.

Foto: Jakov Pleše