Bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller progovorio je o okolnostima svoga odlaska s te službe u razgovoru za njemački dnevni list “Passauer Neue Presse” te, među ostalim, rekao kako su njegovi odnosi s papom Franjom “dobri, kakvi su uvijek i bili”, prenosi poljska informativna agencija KAI.

Kardinal je, doduše, izrazio svoje nezadovoljstvo načinom na koji mu je Papa priopćio vijest o tome da mu neće produljiti mandat te rekao kako je susret, održan na zadnji dan njegove službe, trajao jednu minutu, pri čemu mu nije do konca pojašnjeno zašto je pala upravo takva odluka.

“Takav način je neprihvatljiv”, rekao je kardinal.

Međutim, naglasio je i kako odluka o njegovoj smjeni pripada samo Papi te kako se on neće ni na koji način buniti protiv nje. Govoreći o percepciji u javnosti njegova odlaska iz Kongregacije dodao je kako ne želi “biti upregnut u vozilo raznih pokreta koji su kritični prema Papi”.

“I kao kardinal moram se truditi raditi na jedinstvu Crkve i izbjegavati polarizaciju u njoj koliko je to moguće”, naglasio je njemački kardinal.

Müller je u razgovoru otkrio i kako mu je Papa ponudio da bude posrednik u njegovu razgovoru s trojicom kardinala koji su u rujnu 2016. potpisali „dubiju“ u svezi s Papinom pobudnicom Amoris Laetitia (četvrti potpisnik, kardinal Joachim Meisner, umro je ovu srijedu) i načinom na koji problematizira pričest za katolike u drugom, civilnom braku. Bivši pročelnik rekao je kako je spreman prihvatiti se takve zadaće jer osjeća odgovornost. Rekao je i kako bi volio da rasprava o pitanjima kardinala prestane biti „razvlačena“ u javnosti.

„Ja se u toj raspravi nikada nisam svrstavao na neku od strana i bio sam lojalan Papi. Takav ću i ostati“, rekao je.

Naglasio je i kako je interpretacija Amoris Laetitie koju nude kardinali Christoph Schönborn i Walter Kasper, a koja ide za pripuštanjem pričesti osoba u „neregularnim“ situacijama u nekim slučajevima – neuvjerljiva.

Pozvao je na organiziranje velikoga simpozija na kojem bi „istinski profesionalci“ mogli proučiti pitanje i ponuditi rješenje koje će uskladiti Učiteljstvo i pastoralnu praksu.

Inače, ovo je njegov drugi istup nakon odlaska iz Kongregacije. Prvi je bio u Allgemeine Zeitungu, još jednom njemačkom dnevniku.

Tada je kardinal također naglasio kako „između njega i Pape nema nikakvih razlika“.

Iako je sada u novom razgovoru rekao kako mu nisu dani konkretniji razlozi za neproduljivanje njegova mandata, u ovom prvom je izjavio kako je Papa odlučio da pročelnici najvažnijeg vatikanskog dikasterija obavljaju dužnost samo jedan mandat (što dosad nije bio slučaj). On je bio prvi pročelnik s kojim je papa Franjo započeo tu novu politiku, rekao je tada kardinal.

Goran Andrijanić | Bitno.net