Kiril I

Ruski pravoslavni patrijarh Kiril I. pozvao je na mir u Ukrajini. Mora se učiniti sve što je moguće kako više ne bi ginuli nevini ljudi u Ukrajini, napisao je ruski patrijarh 2. ožujka u pismu Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi koja je pod njegovom jurisdikcijom a prenosi Kathpress. “Politička prepucavanja” u Kijevu je optužio za ugrožavanje opstanka Ukrajine kao jedinstvene države, no nije se izjasnio o mogućoj ruskoj intervenciji.

Kiril je u pismu napisao i kako će “osobno učiniti sve što je u njegovoj moći da bi uvjerio vlastodržce da spriječe prolijevanje nevine krvi na njemu dragoj zemlji Ukrajini”. Ukrajinska pravoslavna Crkva pozvala je patrijarha Kirila, pod čijom se upravom nalaze, da se izjasni protiv vojne intervencije u toj zemlji. Patrijarh treba zaustaviti rusku vojsku i spriječiti krvoproliće u Ukrajini, prenijeli su ukrajinski mediji riječi crkvenoga glasnogovornika Georgija Kovalenka. Ukrajinskopravoslavni mitropolit Onufri zamolio je patrijarha Kirila da se zauzme za “teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, jer ako ruska vojska uđe u Ukrajinu sukob Rusa i Ukrajinaca bi mogao imati “katastrofalne posljedice”. Voditelj ureda Moskovske patrijaršije za društvene odnose, Vsevolod Čaplin opravdao je, kako je izvijestila agencija Interfax, a prenosi Kathpress, moguću rusku vojnu intervenciju rekavši da se radi o mirovnoj misiji za zaštitu ruskih građana u toj zemlji.

Njemački evangelički pastor u Kijevu Ralf Haska na svojoj je facebook stranici pozvao Svjetsko vijeće Crkava da potaknu patrijarha Kirila da iskoristi svoj utjecaj kod ruskoga predsjednika Putina kako bi se postiglo mirno rješenje u Ukrajini. Svjetsko vijeće Crkava do sada se nije izjasnilo o stanju u Ukrajini.

G. An, IKA | Bitno.net