Moskovski patrijarh Kiril u kolovozu će posjetiti Poljsku

Potpisivanje povelje o pomirbi između Katoličke crkve u Poljskoj i Ruske pravoslavne crkve prva je etapa suradnje.

Kiril

Moskovski patrijarh Kiril I. od 16. do 19. kolovoza prvi put će posjetiti Poljsku. Tom će prigodom potpisati povelju o pomirbi između Katoličke crkve u Poljskoj i Ruske pravoslavne crkve. Dokument će biti predstavljen i potpisan 17. kolovoza na svečanosti u varšavskom kraljevskom dvorcu. U ime Katoličke crkve povelju će potpisati predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik. Dvojica crkvenih poglavara u povelji pozivaju Poljsku i Rusiju na međusobno opraštanje svih dugova, nepravdi i zala koja su se dogodila tijekom povijesti tih dviju susjednih zemalja.

Povelja je prvi zajednički dokument Ruske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Poljskoj, rekao je glasnogovornik poljskog episkopata Jozef Kloch, najavljujući 16. srpnja na konferenciji za novinare u Varšavi skoro potpisivanje dokumenta. Henryk Paprocki, glasnogovornik Poljske pravoslavne crkve istaknuo je iznimnu važnost prvoga pohoda moskovskog patrijarha Poljskoj. Kiril I. tom prigodom će se susresti i s najvišim predstavnicima države domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan sadržaj “zajedničke poruke” bit će objavljen tek dva sata prije potpisivanja. Na izradi poruke tri protekle godine radilo je mješovito poljsko-rusko povjerenstvo. Prema Klochovim riječima, dokument je tek početak nove etape zajedničkog gledanja na “nimalo laku zajedničku povijest”, a ne “prekretnica”. Zadaća dokumenta nije rasvijetliti bolnu stranu poljsko-ruske povijesti, nego “započeti dijalog na temeljima evanđelja”.

Patrijarh Kiril I. 16. kolovoza će se u Varšavi susresti s predsjedništvom Poljske BK. Prvog dana pohoda predviđen je i susret s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim. Slijedi 17. kolovoza susret s biskupima Poljske pravoslavne crkve, na čelu s metropolitom Sawom Hrycuniakom, a zatim i sastanak s predsjednikom poljskog Senata Bogdanom Borusewiczem. Predviđeni su i susreti s parlamentarcima, diplomatima i s predstavnicima medija. Nakon potpisivanja zajedničke povelje na programu je polaganje vijenaca na grob neznanog junaka i kod spomenika palim borcima Crvene armije. Iz Varšave patrijarh potom putuje u istočnu Poljsku, gdje živi većina pravoslavnih vjernika. (ika/bitno.net)

Objavljeno: 20. srpnja 2012.

Možda vam se svidi