Potpisivanje povelje o pomirbi između Katoličke crkve u Poljskoj i Ruske pravoslavne crkve prva je etapa suradnje.

Kiril

Moskovski patrijarh Kiril I. od 16. do 19. kolovoza prvi put će posjetiti Poljsku. Tom će prigodom potpisati povelju o pomirbi između Katoličke crkve u Poljskoj i Ruske pravoslavne crkve. Dokument će biti predstavljen i potpisan 17. kolovoza na svečanosti u varšavskom kraljevskom dvorcu. U ime Katoličke crkve povelju će potpisati predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik. Dvojica crkvenih poglavara u povelji pozivaju Poljsku i Rusiju na međusobno opraštanje svih dugova, nepravdi i zala koja su se dogodila tijekom povijesti tih dviju susjednih zemalja.

Povelja je prvi zajednički dokument Ruske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Poljskoj, rekao je glasnogovornik poljskog episkopata Jozef Kloch, najavljujući 16. srpnja na konferenciji za novinare u Varšavi skoro potpisivanje dokumenta. Henryk Paprocki, glasnogovornik Poljske pravoslavne crkve istaknuo je iznimnu važnost prvoga pohoda moskovskog patrijarha Poljskoj. Kiril I. tom prigodom će se susresti i s najvišim predstavnicima države domaćina.

Točan sadržaj “zajedničke poruke” bit će objavljen tek dva sata prije potpisivanja. Na izradi poruke tri protekle godine radilo je mješovito poljsko-rusko povjerenstvo. Prema Klochovim riječima, dokument je tek početak nove etape zajedničkog gledanja na “nimalo laku zajedničku povijest”, a ne “prekretnica”. Zadaća dokumenta nije rasvijetliti bolnu stranu poljsko-ruske povijesti, nego “započeti dijalog na temeljima evanđelja”.

Patrijarh Kiril I. 16. kolovoza će se u Varšavi susresti s predsjedništvom Poljske BK. Prvog dana pohoda predviđen je i susret s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim. Slijedi 17. kolovoza susret s biskupima Poljske pravoslavne crkve, na čelu s metropolitom Sawom Hrycuniakom, a zatim i sastanak s predsjednikom poljskog Senata Bogdanom Borusewiczem. Predviđeni su i susreti s parlamentarcima, diplomatima i s predstavnicima medija. Nakon potpisivanja zajedničke povelje na programu je polaganje vijenaca na grob neznanog junaka i kod spomenika palim borcima Crvene armije. Iz Varšave patrijarh potom putuje u istočnu Poljsku, gdje živi većina pravoslavnih vjernika. (ika/bitno.net)