Kiril I

Nakon što je papa Franjo izjavio da je spreman na susret s moskovskim patrijarhom Kirilom, te kako je o tome razgovarao s njim i izrazio spremnost doputovati u Moskvu, oglasio se  i glasnogovornik moskovskog patrijarhata Aleksander Volkov i izjavio kako “ne isključuje mogućnost tog susreta”, ali i naveo jasne prepreke koje mu stoje na putu. Volkov, prenosi agencija Interfax, tvrdi kako je glavna prepreka – kriza u Ukrajini i ponašanje grkokatolika u njoj.

“Patrijarh cijeni uravnoteženu i autentično kršćansku poziciju koju papa Franjo ima o mnogim problemima koji muče današnje društvo. Dvije crkve su strateški partneri u čuvanju kršćanskih moralnih vrijednosti i održavanju mira i međusobnog razumijevanja među ljudima različite vjere i nacinalnosti”, rekao je Volkov izlažući doktrinarno i svjetonazorsko jedinstvno između dvije Crkve.

Problemi za ruske pravoslavce nastaju kada se sve prebaci na polje političkog. Stavovi Pape i patrijarha poklapaju se u gledanju na krizu u Ukrajini, precizirao je Volkov, međutim, tamo postoji nekoliko čimbenika koji ugrožavaju odnose između dvije crkve.

Problem je, tvrdi glasnogovornik, u ponašanju Grkokatoličke Crkve u Ukrajini koja “zagovara samo jednu stranu u konflikta u Ukrajini i javno se solidarizira s raskolnicima”.

“Raskolnici” su u ovom slučaju Ukrajinska pravoslavna Crkva Kijevskog patrijarhata koju druge pravoslavne crkve ne priznaju i koja je u dobrim odnosima s katoličkim crkvama u Ukrajini. Volkov je također dodao kako se u moskovskom patrijarhatu nadaju “kako će glas pravoslavne crkve biti glasniji, a angažiranost grkokatolika u Ukrajini manja”.

“To će stvoriti povoljnije uvjete za suradnju između Ruske pravoslavne Crkve i Rimokatoličkih crkvi, koja može uključiti i temu mogućeg susreta između Patrijarha i Pape”, poručio je Rus.

Poruka je, dakle, jasna – dok Vatikan ne zauzme poziciju prema situaciji u Ukrajini koja će odgovarati Moskvi i njezinim političkim interesima – ništa od susreta dvojice vjerskih vođa.

Goran Andrijanić | Bitno.net