Kiril I

Moskovski patrijarh Kiril I. pohodit će Japan od 14. do 18. rujna. Prigoda su slavlja u povodu 100. obljetnice smrti sv. Nikolaja, osnivača Japanske pravoslavne crkve, izvijestila je zaklada Pro Oriente. Procjenjuje se da u Japanu danas živi oko 50.000 pravoslavnih vjernika. U Japanu postoje tri pravoslavne biskupije.

Patrijarh Kiril I. u Tokiju će biti gost japanskog metropolita Danijela (Ikuo Nashiro). Nakon boravka u Japanu Kiril I. posjetit će rusku pacifičku metropolu Vladivostok.

Nadbiskup Nikolaj (civilnim imenom Ivan Kasatkin) rođen je 1836. u Rusiji. Godine 1861. kao duhovnik ruskog konzulata dolazi u grad Hakodate na otoku Hokkaido na sjeveru Japana. Velikom osjetljivošću Kasatkin je brojne Japance uspio privući pravoslavlju. Za biskupa je zaređen 1880., a 1907. imenovan je “nadbiskupom Tokija i cijeloga Japana”. U sklopu svog misionarskog djelovanja, sv. Nikolaj je u Tokiju, između ostalog, osnovao sjemenište i knjižnicu, ali i u cijeloj zemlji osniva osnovne škole, otvara staračke domove i druge dobrotvorne ustanove.

Poput svih drugih kršćanskih Crkava i Pravoslavna crkva u Japanu rasla je polako tijekom posljednjih 100 godina. U doba autoritarne vojne uprave i tijekom ratova (Drugi kinesko-japanski rat 1937., II. svjetski rat) Pravoslavna crkva bila je pod posebnom prismotrom japanske tajne policije, gestapovski uređene vojne policije Kempeitai. Tek nakon završetka II. svjetskog rata i Pravoslavna crkva u Japanu mogla se opet slobodno razvijati.

Nadbiskup Nikolaj proglašen je svetim 1970. godine. Godine 2005. u Tokiju je, u blizini katedrale, utemeljen i prvi pravoslavni samostan u Japanu. (ika/bitno.net)