Nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić u intervjuu za N1 komentirao je, uz ostale teme, slučaj tragične smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

“Suosjećam s onima koji su pogođeni ovim događajem”, kazao je mons. Uzinić, “zapravo je to cijelo hrvatsko društvo.”

“Ne znam kako se takve stvari događaju, ne mogu to objasniti. Ne bih htio nekakav linč, tko zna što je i njih (roditelje djevojčice) dovelo do toga da se ponašaju na ovaj način. Tu je odgovornost cijele države da se neke stvari prekasno uoče, da se prekasno reagira, kao što je u ovom slučaju. Ali nije to prvi slučaj. Zadnjih godina nam se dogodilo više takvih slučajeva, koji nisu uvijek završavali smrću, ali su bili jednako teški”, kazao je.

“Crkvi je zadaća da promijeni mentalitet. Zadržavamo se na starom mentalitetu, ne dozvoljavamo da nas promijeni Isus Krist.”

“Koliko god govorimo o obitelji kao bitnom mjestu koju prepoznajemo kao malu crkvu, i obitelj može biti zatvoren svijet, a Isus ne želi da budemo zatvoren svijet”, dodao je i istaknuo još nešto:

“Odgovornost je i na državi, na zakonima koji su nekad neadekvatni i koji se ne provode. Ovakve situacije nam probude bijes i nakon nekoliko dana to ostavimo sa strane, a ne bismo to trebali staviti sa strane.”

Mons. Uzinić u intervjuu je progovorio i o novom patrijarhu SPC-a Porfiriju, kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca te slavlju Uskrsa u vrijeme pandemije. Cijeli intervju pogledajte OVDJE.