Isusovačka služba za izbjeglice poziva vas na molitveno bdjenje koje će se na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, u 19 sati održati u zagrebačkoj katedrali. Na bdjenju će svjedočiti i Layal Hosh, mlada Sirijka koja je s mužem Egipćaninom morala napustiti svoje krajeve u kojima su bili progonjeni kao kršćani.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Od početka 2016. do danas, na putu prema Europi kao utočištu, na Sredozemlju je poginulo ili nestalo više od 2800 ljudi.

Izbjeglice nisu brojke.

Njihove smrti su stvarne.

Ujedinimo se u molitvi za svijet mira, sigurnosti, pravde i jednakosti – svijet u kojemu svaki ljudski život ima neprocjenjivu vrijednost.

Molitveno će bdjenje za sve tragično preminule izbjeglice u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice 20. lipnja, na Svjetski dan izbjeglica, u 19 sati u zagrebačkoj katedrali, predvoditi mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

Na bdjenju će svjedočiti i Layal Hosh, mlada Sirijka koja je s mužem Egipćaninom morala napustiti svoje krajeve u kojima su bili progonjeni kao kršćani. Sada se nadaju da će u Hrvatskoj pronaći svoj novi dom. Layal će svjedočiti na engleskom jeziku i pjevati kršćanske pjesme na arapskom.

“Isusovačka služba za izbjeglice smatra da spram izbjeglica kao društvo trebamo djelovati u skladu s vrijednostima na kojima je izgrađena suvremena Europa. To su vrijednosti pomirenja, solidarnosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i pravde. Upravo to se izbjeglice nadaju pronaći u Europi. Pitanje za nas: kakvu Europu želimo graditi? Europu koja podiže zidove i žice ili Europu koja pruža utočište onima čiji je život ugrožen.”

p. Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice

“Ravnodušnost i šutnja postaju suučesništvo kada pasivno promatramo ljude koji umiru od utapanja, gladi, nasilja i brodoloma. Bile velike ili male, to su uvijek tragedije čak i kada je u njima izgubljen samo jedan ljudski život. Migranti su naša braća i sestre u potrazi za boljim životom, daleko od siromaštva, gladi, izrabljivanja i nepravedne raspodjele dobara našeg planeta, koja bi svi trebali ravnopravno dijeliti. Nije li možda želja svakog čovjeka da živi bolje i uživa pristojno blagostanje koje će dijeliti sa svojim dragima?”

papa Franjo, Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2016.

Bitno.net