Od početka 2016. do danas, na putu prema Europi kao utočištu, na Sredozemlju je poginulo ili nestalo više od 2800 ljudi.

Izbjeglice nisu brojke.

Njihove smrti su stvarne.

Ujedinimo se u molitvi za svijet mira, sigurnosti, pravde i jednakosti – svijet u kojemu svaki ljudski život ima neprocjenjivu vrijednost.

Molitveno će bdjenje za sve tragično preminule izbjeglice u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice 20. lipnja, na Svjetski dan izbjeglica, u 19 sati u zagrebačkoj katedrali, predvoditi mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

Na bdjenju će svjedočiti i Layal Hosh, mlada Sirijka koja je s mužem Egipćaninom morala napustiti svoje krajeve u kojima su bili progonjeni kao kršćani. Sada se nadaju da će u Hrvatskoj pronaći svoj novi dom. Layal će svjedočiti na engleskom jeziku i pjevati kršćanske pjesme na arapskom.

“Isusovačka služba za izbjeglice smatra da spram izbjeglica kao društvo trebamo djelovati u skladu s vrijednostima na kojima je izgrađena suvremena Europa. To su vrijednosti pomirenja, solidarnosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i pravde. Upravo to se izbjeglice nadaju pronaći u Europi. Pitanje za nas: kakvu Europu želimo graditi? Europu koja podiže zidove i žice ili Europu koja pruža utočište onima čiji je život ugrožen.”

p. Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice

“Ravnodušnost i šutnja postaju suučesništvo kada pasivno promatramo ljude koji umiru od utapanja, gladi, nasilja i brodoloma. Bile velike ili male, to su uvijek tragedije čak i kada je u njima izgubljen samo jedan ljudski život. Migranti su naša braća i sestre u potrazi za boljim životom, daleko od siromaštva, gladi, izrabljivanja i nepravedne raspodjele dobara našeg planeta, koja bi svi trebali ravnopravno dijeliti. Nije li možda želja svakog čovjeka da živi bolje i uživa pristojno blagostanje koje će dijeliti sa svojim dragima?”

papa Franjo, Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2016.

Bitno.net