19. Europski molitveni doručak okupio je u Europskom parlamentu u Bruxellesu više od 350 gostiju iz svih krajeva Europe i svijeta, među njima i deset gostiju koji su stigli iz Hrvatske na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koja je jedna od suorganizatorica ovog velikog događaja.

Pod geslom „Evo me, Gospodine!“ devetnaesti po redu molitveni doručak u Europskom je parlamentu okupio političare, diplomate, poslovne ljude, voditelje nevladinih organizacija i pojedince kojima je zajednička vjera u Isusa Krista kako bi zajedno promišljali o izazovima pred kojima se Europa i svijet danas nalaze i ohrabrili se u daljnjem djelovanju.

Kao govornici na 19. Europskom molitvenom doručku sudjelovali su bivši premijer Etiopije Tamrat Layne i princeza Margareta od Lihtenštajna. Oboje su sa sudionicima molitvenog doručka podijelili snažna svjedočanstva vjere.

Layne je govorio o svom putu preobraćenja od gerilca i komunista do gorljivog čovjeka vjere koji danas putuje svijetom ohrabrujući ljude svojom životnom pričom. Kako sam svjedoči, dok je kao politički zatvorenik boravio u zatvoru ukazala mu se osoba za koju je naslutio da je Isus, premda nije znao puno o njemu. Ipak, mir koji je osjetio u tim susretima doveo ga je do tog zaključka.

Prema njegovim navodima Isus mu se obratio te ga pozvao da krene za njim. Layne ga je dvije noći odbijao riječima: “Ne mogu, ne poznajem te”, ali je treću noć prihvatio njegov poziv.

Osvrnuo se i na krizu u kojoj se Europa nalazi danas te kazao kako Europu neće spasiti ni materijalno bogatstvo ni ljudska mudrost, ni ovozemaljski vođe, već Bog koji nas i danas stavlja na kušnju. „Europa se nalazi pred ključnim izazovom. Gospodin pita: Koga da pošaljem? Na nama je da odgovorimo: Evo me, mene pošalji!“ kazao je Layne.

Bivši premijer Etiopije također je prozvao Europu za koju je rekao kako je prije nekoliko stotina godina bila mjesto dubokog kršćanskog razvoja, prisjetivši se misionara koji su u velikom broju nekada dolazili u Afriku i ostale dijelove svijeta. Pritom je zaključio kako Europa danas to više nije.

Drugi govornik, princeza Margareta of Lihtenštajna, bila je vrlo osobna podijelivši sa sudionicima 19. Europskog molitvenog doručka dojmljivo svjedočanstvo trudnoće i majčinstva te otvorenosti životu. Margareta je zatrudnjela s prvim djetetom, međutim doktori su joj poručili kako dijete neće preživjeti te su joj savjetovali da pobaci.

Muž i ona odlučili su razgovarati sa svećenikom kojem su vjerovali te su uz njegovu potporu, ali i molitvu odlučili zadržati dijete bez obzira na sve moguće poteškoće. Dijete je rođeno te je poživjelo dovoljno dugo da ga roditelji krste.

Margareta je govorila i o svom stricu kralju Baudoinu (poznatom belgijskom kralju koji je 1990. odbio potpisati zakon o liberalizaciji pobačaja) kojeg je nazvala životnim uzorom jer je uvijek u svojim dnevnim obvezama pronalazio vremena za molitvu.

Posebno se osvrnula na njegovu ljubav prema Presvetom sakramentu i krunici naglasivši kako je, nakon što je u petoj godini izgubio svoju majku, Astrid od Švedske, “zamolio Djevicu Mariju da mu postane majka”.

Zanimljiva situacija uslijedila je kada je nakon završetka doručka i popratne konferencije, pater Marko Glogović iskoristio trenutak te blagoslovio cijeli Europski parlament, posebno moleći za zaštitu od “kulture smrti” kako bi Parlament mogao biti mjesto promoviranja života te zazvavši blagoslov na svakog europarlamentarca.

Večer prije molitvenog doručka održala se i gala večer na kojem je nastupio i hrvatski kantautor Luka Balvan.

Osvrćući se na temu 19. Europskog molitvenog doručka, Petir je kazala kako je Božji poziv na nasljedovanje poprilično radikalan jer on iziskuje da napustimo sve svoje komocije i sigurnosti te da životom svjedočimo što propovijedamo. Ohrabrila je potom sve prisutne da se odvaže odgovoriti na taj poziv. „Prihvatimo izazov i živimo dostojni poziva na koji smo pozvani. Odgovorimo Gospodinu: Evo me! Mene pošalji!“ zaključila je Petir.

Jedan od govornika na ovogodišnjem molitvenom doručku, Tamrat Layne, na poziv zastupnice Marijane Petir ovoga će tjedna posjetiti i Hrvatsku. Naime, u petak, 9. prosinca Layne će gostovati u Križevcima gdje će se susresti s dogradonačelnikom Tomislavom Katanovićem i održati predavanje fokolarima, a potom će govoriti i studentima u zagrebačkom studentskom domu Gradec.

Tino Krvavica, petir.eu | Bitno.net