Čuveni Fashion Week u New Yorku, jedan od najpoznatijih sajmova mode na svijetu, prošli je tjedan bio obilježen događajem koji će ostati puno dulje u srcima ljudi od najnovijih modnih linija raznih kreatora.

Na modnu pistu izašla je Jamie Brewer, model koja ima Downov sindrom. Ona je prvi model s Downovim sindromom u povijesti NY Fashion Weeka.

“Djevojke, pogledajte na mene i recite: ako to može ona, mogu i ja… Za mene je važno biti model koji će ohrabriti svaku mladu ženu da bude ono što jest i da se ne boji to pokazati”, rekla je Brewer koja se inače bavi i glumom, te aktivizmom koji ima za cilj društveno prihvaćanje osoba s poteškoćama u razvoju.

Kreatorica Carie Hammer pozvala je na promociju svoje nove modne linije žene koje mogu biti uzor mladim djevojkama na razne načine, a među njima je i Brewer. Hammer kaže kako želi na taj način proširiti definiciju ljepote s onog čisto pojavnog na onu koja uključuje strastvenost, predanost i svrhovitost. Kreatorica je dobila puno poziva zahvale od roditelja djece s Downovim sindromom nakon što je odlučila angažirati Brewer.

“Hvala vam što donosite promjenu koja nam je tako potrebna”, stoji u jednom od tih pisama čiji je sadržaj prenio portal LifeNews.

Podsjetimo, djeca s Downovim sindromom su i dalje žrtve eugeničkih abortusa diljem svijeta. Nedavno je, primjerice, u Velikoj Britaniji utvrđeno da čak polovica abortiranih beba s Downovim sindromom nije niti evidentirana u službenoj evidenciji ministarstva zdravlja. O tome više OVDJE, a o predrasudama protiv kojih se osobe s Downovim sindromom i dalje moraju boriti više OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net