Ona je Miss američke savezne države Pennsylvanije i natjecateljica za Miss SAD-a, pri čemu joj mnogi daju velike šanse za uspjeh, a kaže kako svoje sudjelovanje na natjecanju u ljepoti vidi kao prigodu da progovori o seksualnom nasilju nad ženama i bori se protiv njega. Razlog? I sama je začeta kada je njezina majka bila silovana kao 19-godišnjakinja.

Valerie Gatto je o tome saznala kao srednjoškolka kada joj je majka to priznala. Rekla joj je i kako ju je silovatelj htio ubiti nožem, ali ona je uspjela pobjeći. Kada je saznala da je nakon silovanja ostala trudna, mama, koja je odrasla u obitelji predanih kršćana, nije razmišljala ni trenutak o abortusu, ali je svoje dijete željela dati na posvajanje. Međutim, baka misice bila je protiv toga.

“Bog ti ne daje više od onoga s čime se možeš nositi”, rekla je baka Valerie svojoj kćeri, a ova je odlučila zadržati dijete i odgojiti ga sa svojim roditeljima te odgoditi studij prava koji je započela.

“Zahvalna sam joj na tome, zahvalna sam joj što mi je dala život”, govori danas Valerie Gatto koja je sigurna kako Bog “ima planove s njom”.

“Mogla bih sada provoditi vrijeme pitajući se zašto se to tako moralo dogoditi, zašto sam tako začeta i zna li moj otac uopće da postojim. Ali, ne želim, jer sigurna sam da Bog želi preko mene činiti velike stvari i ne želim da me prošlost ometa u tome. Znam da je s razlogom Bog iscijelio moju mamu i mene od svega što se dogodilo”, kaže Gatto koja već dulje vrijeme ima uspješnu karijeru fotomodela, a sada se prijavila i na natjecanje u ljepoti.

Svoju popularnost, kaže, želi iskoristiti za svraćanje pozornosti javnosti na problem seksualnog nasilja nad ženama i pomoć žrtvama silovanja. Želi im pokazati kako unatoč tom traumatičnom iskustvu uvijek postoji nada.

“Moja mama uvijek mi govori kako sam pravo svjetlo u njezinu životu, unatoč mračnom načinu na koji sam začeta”, rekla je misica.

G. An. | Bitno.net