“Pobačaj se mora izvršiti sigurno, legalno i ne često” geslo je najveće američke organizacije za reproduktivno zdravlje ili bolje rečeno najvećeg „ponuđača pobačaja“ u SAD-u. O posljednjoj riječi spomenutog  slogana nedavno je progovorila bivša djelatnica i voditeljica jedne od brojnih klinika ove organizacije Abby Johnson, izjavivši kako su sve klinike redovito dobivale obvezne godišnje kvote pobačaja. Tako je njezina klinika u Texasu za 2010. godinu dobila zadanu kvotu od 1135 pobačaja, a za svaki bi pobačaj klinika dobila 313 dolara, što je na godišnjoj razini iznosilo dobit od oko 335 tisuća dolara.

– To me zaprepastilo. Mislila sam da je naš cilj smanjenje broja pobačaja, kao što smo u medijima redovito i govorili. Nakon što sam nadzornici izložila svoju zabrinutost, odgovorila mi je: “Ali Abby, pobačaj nam donosi novac!“

Johnson je u spomenutom razgovoru navela i primjer klinike Rocky Mountains čiji su djelatnici 2013. godine dobili bonus, budući da su nadmašili zadanu kvotu. Ovaj „uspjeh“ ravnateljica klinike Vicki Cowart opravdala je “istinskom brigom za reproduktivno zdravlje”.

– Naš je cilj svima biti na usluzi i smijemo čestitati našim posvećenim i entuzijastičnim djelatnicima kada se taj cilj ostvari – rekla je Cowart.

Abby Johnson 2009. godine dala je otkaz na mjesto ravnateljice klinike za pobačaje nakon što je prvi put prisustvovala zahvatu pobačaja i vidjela čitav proces na ultrazvuku. Danas je poznata pro-life aktivistica, a njezino potresno svjedočanstvo možete pročitati na linku.

Spomenimo kako je u 2011. i 2012. godini Planned Parenthood mogao računati sa 540 milijuna dolara državnog novca kako bi obavio više od 327 tisuća pobačaja. U 2011. godini Planned Parenthood je imao tri milijuna klijenata. Pobačaji su činili 92% poslovanja, prenatalna skrb 7% i postupak posvojenja majki koje ne žele pobaciti minornih 0.6. %. Planned Parenthood veliku podršku dobiva i od predsjednika Obame, što je i logično, budući da je u njegovu kampanju 2012. godine uplatio 12 milijuna dolara.

Državnom financiranju najvećeg američkog “ponuđača pobačaja” nedavno se usprotivio Republikanski Nacionalni odbor naglasivši da “poslovanje koje je isključivo fokusirano na vršenje abortusa ne zaslužuje novac državnih poreznika”.

Dodajmo kako je u SAD-u pobačaj dozvoljen do 21. tjedna, tj. 5. mjeseca trudnoće, ali su neke savezne države zabranile vršenje pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće zbog boli koju dijete osjeća. Četiri od deset neželjenih trudnoća završava pobačajem, a kao glavni razlozi navode se: 1. neodgovarajuće financije, 2. nespremnost za odgovornost i 3. drastična promjena životnih uvjeta zbog rođenja djeteta. Manje od 1 % su pobačaji silovanih žena.

Miodrag Vojvodić / Bitno.net