Misionarke ljubavi obustavile su postupak posvajanja iz svojih sirotišta nakon što je indijska vlada donijela zakon prema kojem djecu mogu posvajati samci, razvedeni i nevjenčani parovi, javljaju AsiaNews i Radio Vatikan.

Časne sestre, čiji je red osnovala Majka Terezija, onemogućile su u 13 od 16 sirotišta kojima upravljaju posvojenje premda naglašavaju da će se i dalje nastaviti brinuti o djeci: „Onemogućili smo posvojenje, ali nastavit ćemo slijediti misiju i viziju Majke Terezije. (…) I dalje ćemo se brinuti za djecu, ali ne prihvaćamo nova pravila.“

Nova pravila koja omogućuju posvajanje samcima, razvedenim i nevjenčanim parovima izdala je ministrica Maneka Gandhi, nakon što su, kako javlja Times of India, dvije osobe poslale pritužbe jer im je onemogućeno posvojenje u centrima koje vode misionarke.

Ministrica je izjavila kako se trude uvjeriti časne sestre da promijene odluku jer su „vrijedne, dobre osobe i imaju iskustva“ nadodavši kako će biti prisiljeni preseliti djecu u druga sirotišta ako sestre „ne budu slijedile službene propise“.

Veerendra Mishra, generalna tajnica CARA – Central Adoption Resource Authority, na sastanku s misionarkama izjavila je kako ne postoje razlozi zašto bi se odbilo samohranog roditelja koji je sposoban i ispunjava sve zadane kriterije: “Zašto djeci uskratiti dobar dom kad je ogroman broj onih u sirotištima koji čekaju na posvojenje?“

Kardinal Telesphore Toppo, nadbiskup Ranchija, rekao je za AsiaNews: „Podržavam sestre misionarke. Djeca nisu objekti; svako od njih je dragocjen dar od Boga. Misionarke ljubavi su na službi najranjivijima i ne mogu napuštenu djecu dodijeliti bilo kojem roditelju“, zaključivši kako se u Indiji „životinje više cijene i štite nego mala ranjiva djeca“.

Tino Krvavica | Bitno.net