Misa

U katedrali u Hirošimi, u nedjelju 5. kolovoza, slavljenja je sveta misa za žrtve atomske bombe koja je prije 67 godina bačena na taj japanski grad. Svetu je misu predvodio nadbiskup Pier Luigi Celata, bivši tajnik Papinskoga vijeća za međuvjerski dijalog, koji ovih dana boravi u Japanu.

Američki je bombarder u osam sati i četrdeset pet minuta 6. kolovoza spustio prvu atomsku bombu na grad izazvavši više od 250 tisuća žrtava, uključujući i preminule zbog radijacije. Tri je dana poslije bačena druga bomba na Nagasaki. Nadbiskup je Celata u propovijedi govorio o „užasnom zločinu“, a potom je istaknuo dostojno držanje Japanaca: Svojom ste odvažnošću i odlučnošću – istaknuo je nadbiskup – tu tamnu stranicu ljudske povijesti takoreći preobrazili u svijetlo uporište za pouzdanje i nadu u bolju budućnost.

Pozvani smo nadvladati zatvaranja i strahove radi otvaranja susretu s drugima, premda su različiti od nas, i da se svi priznamo članovima jedine ljudske obitelji sa zajedničkom sudbinom. Moramo se uzajamno prihvatiti i poštivati; u svetosti života, u odabiru savjesti, naročito u vjerovanju i dostojanstvu svake osobe. Pozvani smo ujediniti svoje duhovne i materijalne snage – dodao je nadbiskup – poradi suradnje, s pouzdanjem i nadom, u izgradnji pravednijih i solidarnih društava da mogu živjeti u miru i skladu.

U srcu svakog čovjeka i među narodima – primijetio je nadbiskup – gnijezdi se napast sebičnosti, presizanja, gospodstva, grabeži dobara, često prijevarom, nasiljem i ratom. Svi, vjernici u Boga i osobe dobre volje, moramo se suprotstaviti toj opasnosti zauzimajući se za mir, poduprti duhovnim vrijednostima svojih tradicija – ustvrdio je nadbiskup Celata, a potom je molio za dar mira. Isus je naš mir; Isus nam dariva pravi mir nazivajući blaženima mirotvorce jer će se zvati sinovima Božjim. Nadbiskup je jučer posjetio i Muzej atomske bombe, a u Hirošimi je sudjelovao i u mimohodu za mir. (rv/bitno.net)