Sa sve većim gušenjem sloboda, Britaniju preuzimaju militantni sekularisti, poručit će u srijedu na susretu s papom Benediktom XVI. u Vatikanu barunica Sayeeda Warsi, jedina muslimanska članica Cameronove vlade.

– Vjera i religija imaju svoje mjesto u javnom životu, no nažalost, vjera je sve češće marginalizirana i zapostavljena. Militantni sekularisti uzimaju sve više utjecaja, a to se vidi na nizu primjera. Od činjenice da se vjerska obilježja više ne smiju javno isticati u javnim zgradama do sve češćih zabrana gradnje minareta. Društvo sve više nalikuje na totalitarni režim – napisala je ova ministrica u Daily Telegraphu.

Ako netko ima pravo izreći ovakav stav, onda je to upravo ova četrdesetjednogodišnja političarka pakistanskih korijena. Upravo ona se tijekom svoje političke karijere vrlo često borila za sekularizam, a kao muslimanska političarka vadila je “vruće krumpire iz vatre” u svakom škakljivijem slučaju koji se ticao odnosa muslimana s ostalim članovima britanskog društva. Kao izaslanica britanske vlade još je 2007. išla u Sudan, u Karthum, kako bi pokušala utjecati na tamošnje pravosuđe da oslobode Gillian Gibbons, nastavnicu u tamošnjoj engleskoj školi koja je uhićena jer je svojim učenicama dopustila da plišanog medvjedića nazovu imenom Muhamed. Prva je muslimanska političarka u Britaniji koja je poduprla angažman britanske vojske u Afganistanu i Iraku, zbog čega je na sebe navukla mržnju radikalnog dijela islamskih vjernika na otoku. Tijekom obilaska Lutona muslimani su je zasuli jajima optužujući je da nije prava muslimanka te da podržava pogibiju vjernika u Afganistanu.

– Ovo su idioti koji ne predstavljaju većinu islamskih vjernika u Britaniji – izjavila je tada Warsi koju je radikalni islamski propovjednik A. Choudary proglasio ciljem napada “svakog pravog muslimanskog vjernika”.

Barunica Warsi, koja je nenasljednu plemićku titulu dobila 2007. upravo zbog jačanja kohezije između različitih vjerskih skupina u Britaniji, predvodi izaslanstvo britanske vlade u Rimu koje će obilježiti tridesetu obljetnicu ponovne uspostave diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Vatikana. Njezin govor neće se odnositi samo na muslimane, već na vjernike svih religija, a dolazi samo nekoliko dana nakon što je britanski vrhovni sud zabranio vijećnicima gradskih skupština odlazak na molitvu u vrijeme zasjedanja, ali i nedugo nakon zabrane isticanja kršćanskih simbola u javnim zgradama.

– Kršćanstvo je vitalni dio života na Otoku i ne možete ga izbrisati iz povijesti naše nacije. Samo tolerancija među vjerama jamči napredak društva – zaključuje ova britanska ministrica.

 Bernard Karakaš | Večernji.hr