Ellaone, tableta za dan poslije

Nakon što je Večernji list nedavno objavio članak u kojem je iznesena tvrdnja kako će Ministarstvo zdravlja uskoro potpuno “liberalizirati” izdavanje tzv. tablete “za dan poslije” u ljekarnama, naš je portal je uputio upit tom ministarstvu i dobio odgovor kako još nisu zaprimili nikakav zahtjev za promjenom dosadašnje procedure.

U članku dnevnog lista koji je potpisala autorica Ivana Rimac-Lesički navodi se kako je Hrvatska liječnička komora zatražila očitovanje od ministra Darija Nakića “hoće li naputak njegova prethodnika o načinu i uvjetima prodaje hitnih kontraceptiva uopće ostati na snazi”. Navodi se, nadalje, kako su “ljekarnici i ginekolozi” postigli dogovor o potrebi promjene te procedure koja bi olakšala pristup kontroverznim kontraceptivnim sredstvima, te ga čak dopustila maloljetnicama. Sve što se čeka, tvrdi autorica članka, jest suglasnost nadležnog ministra da bi prodaja tableta ellaOne i Escapelle (koja se u ljekarnama pojavila nedavno) bila dodatno “olakšana”.

Međutim, nakon što smo poslali upit na Ministarstvo zdravlja o tome, odgovoreno nam je kako ta informacija nije točna.

“Ministarstvo zdravlja je upoznato sa člankom objavljenim u „Večernjem listu“, pod naslovom ‘Nova kontracepcijska pilula bez recepta i maloljetnicama’. Ministarstvo do danas nije zaprimilo dopis niti službeni zahtjev vezan za promjenu režima izdavanja lijeka ellaOne, u smislu  ‘potpune liberalizacije’ izdavanja, od strane stručnih društava.

S obzirom da se u istoj indikaciji pojavio još jedan lijek na tržištu, o svim otvorenim pitanjima vezanim uz izdavanje i primjenu ovih lijekova, uključujući i eventualnu izmjenu smjernica i protokola postupanja, raspravljat će se na razini struke, uvažavajući u prvom redu sigurnost  korisnica, kao i osjetljivost teme i senzibiliziranost javnosti na istu”, odgovoreno nam je.

Podsjetimo, tableta “za dan poslije” ellaOne može se kupiti u hrvatskim ljekarnama bez recepta od travnja prošle godine. Tada su nadležni tvrdili kako je bezreceptna prodaja ovog sredstva koje može imati abortivno djelovanje – zapravo naputak iz Bruxellesa (više o abortivnom djelovanju tablete ‘za dan poslije’ možete pročitati OVDJE i OVDJE). To je netočno jer je Europska komisija potvrdila kako svaka pojedina zemlja članica može uvesti, ako to želi, restrikcije za distribuciju i prodaju kontraceptivnih sredstava, pa i onih koje je odobrila i preporučila sama Komisija, kao što je to slučaj s ellaOne (više o tome OVDJE).

Tada je Ministarstvo zdravlja dopustilo bezreceptnu prodaju ellaOne, ali je i povezalo s ispunjavanjem upitnika koji su stručnjaci u ministarstvu ocijenili kao nužan kada su u pitanju sredstva poput ovog, koja mogu imati nepredviđene nuspojave.

Međutim, tada su se čule kritike kako je taj upitnik “nepotreban” i “previše intiman”. Sada očito iz krugova koji su te kritike lansirali dolazi novi pritisak na ministarstvo da se upitnici promijene i pristup spornim tabletama dodatno olakša.

Čini se kako ovaj saziv ministarstva, za sada, na te pritiske odgovara inzistiranjem na stručnoj i kompetentnoj raspravi. Kako će biti u bližoj budućnosti, treba vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net