Ideja je to nadbiskupa Milana kardinala Angela Scole, koji želi da kršćanska zajednica sa zauzetošću prati i bude bliza ranjenim obiteljima. Pomoć Ureda za prihvaćanje rastavljenih vjernika bit će besplatna, a vjernicima će na raspolaganju biti stručnjaci u psihologiji i teologiji.

– Kršćanska zajednica na poseban je način uključena u pomaganje ranjenim obiteljima. Mediji daju veliku pozornost problematici ranjenih obitelji, te ‘vatrenim’ pitanjima s kojima se suočava Sinoda (o obitelji). Vrlo često mediji ne uspijevaju prepoznati pravu narav rada sinodalnih otaca i sudjelovanja Božjeg naroda u pripremanju toga rada – stoji u izjavi kardinala Scole. Upravo iz tih razloga, milanski je nadbiskup odlučio ponuditi konkretnu pomoć svima koji se nalaze u obiteljskim problemima, ili su se već odlučili na rastavu.

U radu s bračnim parovima, najprije će se pokušati pronaći put pomirenja, a ukoliko se supružnici odluče na rastavu, nastojat će im se približiti i pojasniti nauk Crkve u slučaju rastave. Ured će propitivati uvjete i za proglašenje ništavosti braka. Prema riječima nadbiskupa Scole, osnivanje ovakvog ureda „izraz je izravne brige biskupa za njegove vjernike“.

U svojoj izjavi, kard. Scola podsjetio je i na zaključne riječi pape Franje s Izvanredne Sinode o obitelji u kojima je pozvao na sazrijevanje i „traženje konkretnih rješenja za tolike poteškoće i probleme s kojima se obitelji moraju suočiti“, te naglasio kako je budući Ured upravo na tragu Papinih riječi, te predstavlja „način na koji ljepota i važnost obitelji može zablistati“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net