MilanoFoto: IKA
Moderaciju je preuzeo biskup Jean Laffitte, tajnik Papinskog vijeća za obitelj te predstavio prvog izlagača kardinala Dionigija Tettamanzija koji je govorio na temu “Današnja obitelj i rad u svijetlu vjere.” Na temelju biblijskih tekstova progovorio je o smislu braka, o tome da je zahvaljujući Božjoj ljubavi Crkva uvijek plodna sinovima, novim članovima Crkve. Spominjući socijalni nauk Crkve posebice se zaustavio na velikim izazovima s kojima se obitelj danas susreće poput demografskih problema i siromaštva. U konačnici je naglasio kristološku perspektivu navodeći kako je Isus veći dio svog ljudskog vijeka proveo radeći, kao tesar, pomažući svome poočimu Josipu, a onda sam, te svojim rukama stjecao potrebno za egzistenciju. I to je iznio kao primjer kako spojiti rad i slavlje.

Drugi predavač profesor MORANDÈ Court iz Čilea govorio je o “Obitelji i radu u suvremenom društvu – mogućnosti i opasnosti.” Prikazao je povijesni razvoj, kako se situacija oko rada i obitelji mijenjala, posebice ulaskom žena na tržište rada. Rekao je kako danas dolazimo do paradoksalne situacije između posla i obiteljskog života što u mnogim slučajevima ne iziđe na dobro ako vlada i oni koji su za to zaduženi ne uspiju na pravi način povezati te dvije stvarnosti. Veza između rada i obitelji nije izvanjska nego ima svoju unutarnju komponentu.

Poslijepodnevni dio, za razliku od prvog dana, odvijao se na različitim mjestima diljem Lombardije tako da su se i drugi gradovi uključili u susret i u njima su se održala predavanja i okrugli stolovi.

Navečer su se hrvatski hodočasnici u župi domaćina priključili procesiji povodom blagdana Pohođenja BDM. (ika/bitno.net)