Gates

“Ne otklanja se siromaštvo natapajući siromašni svijet kontracepcijskim sredstvima i abortivnim pripravcima. To lažno i opasno rješenje promiču organizacije poput zaklade Bill i Melinda Gates. Osim toga, poticanje afričkih žena na trajnu uporabu farmacijskih pripravaka neprihvatljiv je napad na njihovo zdravlje. Bilo koja borba protiv siromaštva mora uzimati u obzir poštivanje dostojanstva siromašnih naroda, a ne ići za tim da ih se uništi” – stoji u dokumentu katoličke organizacije za život „Human Life International“ (Hli) poslanom agenciji Fides, koji osuđuje program zaklade Gates dijeljenja kontracepcijskog pripravka koji bi se ubrizgavao u venu, a koji je sličan poznatoj injekciji (Dmpa) Depo-Provera. Za razliku od injekcije Depo-Provera, koju mora propisati liječnik, osoba bi sama ubrizgavala novi pripravak pod kožu. Zaklada Gates želi kampanjom dijeljenja novoga kontracepcijskog pripravaka obuhvatiti više od 120 milijuna žena u cijelome svijetu, naročito u subsaharskoj Africi i srednjoj Aziji.

To što zaklada ne govori – upozorava katolička organizacija (Hli) – jest da taj farmaceutski pripravak izaziva smrt začetka, udvostručuje prenošenje HIV-a i poveća opasnost od raka dojke. Osim toga, ta su kontracepcijska sredstva povezana sa znatnom opasnošću od krvnih ugrušaka te moždanih i srčanih udara, a sve to ozbiljno ugrožava zdravlje žene. Obiteljsko planiranje koje promiču organizacije poput „Planned Parenthood“, prisiljava afro-američke zajednice da ograniče svoj rast, kao jedini način borbe protiv siromaštva – ističe katolička organizacija dodajući da je obrazovanje najuspješniji čimbenik u borbi protiv siromaštva. Žene imaju moć ako su obrazovane. Muškarcima je i ženama potrebno obrazovanje i kultura da mogu pridonijeti javnoj raspravi i usvajanju socijalnih politika – istaknuto je u dokumentu.

Majčinstvo je – dodaje se u priopćenju – vrijedno zvanje a ne veliki trošak za društvo. Ako se tako gleda na majčinstvo onda će se moći voditi borba protiv siromaštva – tvrdi katolička organizacija (Hli). Zaklada Gates i njezini partneri pokrenuli su kampanju vrijednu četiri milijarde dolara da spriječe rađanje djece u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Katolička je organizacija (Human Life International) pokret za život s projektima u više od osamdeset država.  (rv/bitno.net)