Podsjećamo, Marie Collins odstupila je prije dva tjedna iz Povjerenstva navevši kako je nedopustivo “opiranje nekih u Kuriji da implementiraju preporuke ili surađuju s Povjerenstvom u cilju poboljšanja sigurnosti djece i ranjivih odraslih osoba u svijetu”. Collins je također ustvrdila kako je unatoč tome što je “Sveti Otac odobrio sve preporuke koje mu je dostavila komisija”, ona nailazila na “konstantne prepreke” u radu.

Na njezine navode osvrnuo se njemački kardinal koji se nalazi na čelu najmoćnijeg vatikanskog dikasterija izjavivši u intervjuu za talijanski Corriere della Sera: “Mislim da bi trebalo stati na kraj ideji da se s jedne strane nalazi Papa koji želi provesti reformu, a s druge skupina onih koji se toj reformi protive te je žele zaustaviti. Našoj katoličkoj vjeri, kao i radnom etosu Rimske kurije, priliči da podupire Papino opće poslanje, koje mu je povjereno od Isusa Krista.”

Müllerovi navodi naišli su pak na žestok odgovor Collins koja je u otvorenom pismu kritizirala prefekta Kongregacije za nauk vjere.

Osvrnuvši se na Müllerovu tvrdnju kako se on i Collins nikada nisu sreli, bivša članica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika podsjetila je na njihov susret u društvu drugih članova Kongregacije tijekom večere koja se odvila u Dublinu.

“Tijekom večere razgovarali smo o novom Povjerenstvu, mom imenovanju te općenito o problemu zlostavljanja u Crkvi.”

Collins je također kao netočnu navela kardinalovu tvrdnju kako “među dvjema institucijama postoji stalan kontakt”, kao i da je jedan član Kongregacije ujedno i član Povjerenstva.

“Jedan od članova Kongregacije doista je bio član Povjerenstva. Stoga je iznenađujuće, s obzirom na to da kažete kako ste s Povjerenstvom imali stalan kontakt, da niste upoznati s činjenicom kako je taj član, Claudio Papale, prestao aktivno surađivati s Povjerenstvom još 2015. (premda članovi o tome nisu bili obaviješteni do svibnja 2016.).”

Müller pak tvrdi kako je predsjednik Povjerenstva, kardinal Sean O’Malley, nedavno imenovan za člana Kongregacije “s ciljem ostvarenja najučinkovitijih mjera za zaštitu maloljetnika u Crkvi”.

Marie Collins osobito je kritizirala kardinalove navode vezane uz osnivanje posebnog suda pri Kongregaciji koji bi se bavio biskupima koji su zanemarivali optužbe o zlostavljanju u svojoj biskupiji.

Podsjećamo, njemački kardinal izjavio je kako je sud “bio projekt, ali nakon intenzivna dijaloga između različitih odjelâ uključenih u borbu protiv pedofilije među klerom, zaključeno je kako za rješavanje eventualnog nemara biskupa u kaznenom pogledu, već postoji nadležnost Kongregacije za biskupe, instrumenti i pravna sredstva”.

“Osim toga, Sveti Otac neki poseban slučaj uvijek može povjeriti Kongregaciji”, nadodao je.

Collins s druge strane tvrdi kako je to bilo puno više od projekta naglasivši da je prijedloge o osnivanju posebnog suda odobrio sam Sveti Otac koji je također “odobrio dostatna sredstva potrebna za tu svrhu”. Također je upitala zašto nijedan biskup nije službeno i javno osuđen zbog nemara u slučajevima zlostavljanja, ako su postojeći instrumenti i pravna sredstva dovoljni.

Još jedna kritika ticala se prijedloga da svaki vatikanski dikasterij, a među njima i Kongregacija za nauk vjere, odgovori na pisma koja su im direktno poslale žrtve svećeničkog zlostavljanja. Kardinal Müller odbijanje tog prijedloga opravdao je rekavši kako je komunikacija sa žrtvama “zadaća mjesnih biskupa pojedinih crkvî te vrhovnih redovničkih poglavarâ redovničkih ustanova, koji su im bliže”.

Collins je pak tu izjavu kritizirala poručivši kako se time “hijerarhija i njezini članovi stavljaju iznad poštovanja prema pojedinoj ljudskoj osobi”.

U već spomenutom intervjuu, kardinal Gerhard Müller ustvrdio je kako se situacija vezana uz svećenička zlostavljanja maloljetnika ne može popraviti samo kaznom već da je potrebna potpuna promjena “od sebičnosti na području spolnosti do potpunog poštovanja osobe”.

“Pedofilija je monstruozan zločin, a također i težak grijeh. Sjetimo se Isusovih riječi o djeci i njegove osude onih koji im naude”, zaključio je tom prilikom kardinal Gerhard Ludwig Müller.

Tino Krvavica | Bitno.net