Malezijski sud donio je odluku da tamošnje katoličke novine ne smiju koristiti riječ “Alah” kada u izdanju na malajskom jeziku govore o Bogu.

Jedan od sudaca u tročlanom prizivnom sudu izjavio je da “riječ Alah nije integralni dio vjere u kršćanstvu… Uporaba te riječi izazvala bi zbunjenost u zajednici.”

Isusovac o. Lawrence Andrew, urednik Heralda, katoličkog tjednika iz Kuala Lumpura, izrazio je razočaranje tom odlukom, a nadbiskup Kuala Lumpura, Murphy Pakiam, koji je i izdavač lista, najavio je da će se Crkva žaliti na tu presudu.

Krajem 2009. godine, Visoki sud u Kuala Lumpuru donio je presudu da katolički list Herald smije rabiti riječ “Alah” kada govori o Bogu, te da je nezakonita odredba Ministarstva unutarnjih poslova koja je zabranjivala određene oblike uporabe te riječi. Sud je tada odlučio da riječ “Alah” nije isključivo vezana uz islam. No, 14. listopada ove godine Prizivni je sud poništio odluku nižeg suda.

Katolički i ostali kršćanski poglavari tvrde da je “Alah” malajska riječ za Boga, pa je i Herald u tom smislu rabi u svome malajskom izdanju. Nadbiskup Pakiam izjavio je agenciji Fides da presuda ne utječe na crkvenu liturgiju ili na biblijska čitanja na malajskom jeziku.

Dio muslimana tvrdi da kršćani rabe riječ “Alah” kako bi obratili muslimane na kršćansku vjeru. Muslimani čine većinu od 29 milijuna stanovnika Malezije. (ika/bitno.net)