Biskup

Nadbiskup Madrida i predsjednik Španjolske biskupske konferencije kardinal Antonio Maria Rouco Varela nada se da će usvojene vladine mjere pridonijeti borbi protiv nezaposlenosti i rješavanju krize. To je uvjerenje očitovao na ljetnom tečaju sveučilišta kralja Juana Carlosa, zaključenom 20. srpnja.

Najveću pozornost treba posvetiti nezaposlenosti. Posao nije samo sredstvo za život pojedinaca i obitelji, nego je bitan za razvoj osobe i obitelji. Nadamo se da će tomu služiti mjere koje je usvojila vlada – istaknuo je kardinal.

Kardinal smatra da se kriza svladava kad se u duhu solidarnosti i požrtvovnosti posvećuje veća pozornost općem dobru i kad se osobe „ nesebično zanimaju za stanje onih koji više trpe zbog gospodarskih i političkih mjera koje se usvajaju u određenom trenutku” – kazao je kardinal.

Govoreći o španjolskoj krizi, rekao je da je složena i vrlo bolna te da iznutra i izvana pogađa građane, obitelji i svekoliku nacionalnu zajednicu. Kardinal je istaknuo potrebu da svi na privatnoj i javnoj razni prihvate odgovornost, s jasnoćom i velikodušnošću kršćanina koji u zajedništvu Katoličke crkve ispovijeda, svjedoči i živi vjeru. Glavni izazov za Španjolsku i Europu jest izbjeći i prevladati svaki pokušaj ideološkog manipuliranja radi postizanja društveno-ekonomskih, političkih i kulturoloških ciljeva – zaključio je kardinal Rouco Varela. (rv/bitno.net)