Lourdes

Na susretu između ostalih sudjeluje profesor Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2008. godine, te nadbiskup Zygmunt Zimowski, predsjednik Papinskoga vijeća, koji je jučer govorio na skupu.

Znanost i vjera trebaju biti saveznice u službi života, a pozvane su naviještati i gajiti evanđelje života, štiteći veličinu i dragocjenost toga dara, moraju se suprotstaviti svakoj prijetnji i nasilju protiv života – istaknuo je nadbiskup Zimowski otvarajući rad seminara.

O dvadesetoj obljetnici ustanovljenja Svjetskoga dana bolesnika, koji je želio papa Ivan Pavao II., a prvi je put slavljen 1993. godine, predsjednik je Papinskoga vijeća podsjetio da je cilj znanosti i vjere iskreno priznavanje nepovrjedive vrijednosti svake osobe, u svakom trenutku njezina života, odbacujući kulturu smrti, koju promiču jake kulturne, gospodarske i političke struje, zasnovane na društvenoj učinkovitosti. Podsjećajući da nije uvijek bilo sklada između vjere i znanosti, rekao je da je moguće premostiti „barijere“, koje su nastale tijekom vremena.

Kršćanska zajednica smatra – objasnio je nadbiskup Zimowski – da sigurnost vjere, koja naviješta postojanje Boga, stvoritelja, u tražitelja znanstvene istine unosi zanos, optimizam i pouzdanje, što je vrlo važno za otkrivanje i shvaćanje stvarnosti. Nadbiskup je poželio da u farmaceutskoj industriji ne bude na prvom mjestu profit nego vrijednost ljudske osobe. Zaključujući predavanje, nadbiskup je istaknuo da vjera i znanost prije svega trebaju služiti čovjeku. U njihovu središtu treba biti čovjek, odnosno ljudsko biće i njegovo dostojanstvo i blagostanje – upozorio je nadbiskup. (rv/bitno.net)