Kent Brantly

– Bog će me izbaviti iz ovoga, no ako to i ne učini neću žaliti što sam Mu posvetio svoj život – riječi su Kenta Brantlyja, 33-godišnjeg američkog liječnika i misionara  koji se trenutno bori za život nakon što je u nezapamćenoj epidemiji ebole koja je pogodila Liberiju i sam obolio.

Dr. Brant došao je u ovu zapadnoafričku državu kao član kršćanske humanitarne organizacije Samaritan’s Purse, zajedno sa svojom suprugom Amber, također liječnicom, i dvoje djece. Njegova obitelj prošloga se tjedna vratila u SAD, a u izjavi za Samaritan’s Purse, Kentova je žena rekla kako je Kent unatoč fizičkoj slabosti, čovjek snažna i odlučna duha te izrazila zahvalnost obitelji i vjerničkoj zajednici na neizrecivo podršci.

– Kao ljudi duboke vjere u Isusa, zahvaljujemo svima diljem svijeta koji  mole za Kenta i ovu strahovitu situaciju. Oslanjamo se na vjeru i u Bogu pronalazimo utjehu – izjavila je Amber.

Osim dr. Brantlyja, virusom ebole zarazila se i njegova suradnica, 60-godišnja misionarka Nancy Writebol, a nakon što je iz SAD-a stigla jedna doza eksperimentalnog lijeka protiv ebole, dr. Brantly je zatražio da ga umjesto njega dobije gđa. Writebol.

Liječnikovu nesebičnu odluku komentirao je misionarkin sin Jeremy izjavivši kako je tim činom dr. Brantly podsjetio na Isusovu žrtvu za čovjeka, a glasnogovornik  Samaritan’s Pursea, Kenta je nazvao „doktorom-herojem“ koji je i u osobnoj borbi protiv opake bolesti sačuvao osjećaj za bližnjega.

Dr. Brantly je pod posebnim mjerama zaštite prebačen u SAD i nalazi se u bolnici sveučilišta u Atlanti, dok bi gđa. Writebol u istu bolnicu trebala biti prebačena u ponedjeljak.

– Zahvaljujemo Bogu što su živi i što će imati najbolju skrb na svijetu – rekao  je predsjednik Samaritan’s Pursea Franklin Graham.

Ipak, nisu svi bili blagonakloni prema odluci da se dvoje zaraženih dovede na liječenje u SAD. Američki Centar za nadzor i prevenciju zaraznih bolesti primio je na stotine mailova i telefonskih poziva zabrinutih građana, međutim, ravnatelj Centra Tom Frieden izjavio je kako nema razloga za zabrinutost.

– Nadam se kako razumljiv strah neće ugroziti suosjećanje – rekao je Frieden.

Američku javnost nastojao je umiriti i dr. Bruce Ribner, liječnik zadužen za skrb zaraženih misionara, naglasivši kako će oboljeli biti smješteni u izolacijske sobe, a svi  koji budu u kontaktu s njima bit će pod posebnim nadzorom.

Bruce Johnson, predsjednik Međunarodne misijske organizacije (SIM) čija je članica Nancy Writebol, upozorio je kako međunarodna zajednica mora učiniti više kako bi spriječila najveću epidemiju ebole u povijesti.

– Pred nama je mogući tsunami uništenja i pozivamo međunarodnu zajednicu da odgovori. Težina situacije prelazi mogućnosti Samaritan’s Pursea i SIM-a i potrebna nam je pomoć… Trenutno SIM je jedini centar u Liberiji koji skrbi za oboljele od ebole i to se mora promijeniti – rekao je Johnson.

U epidemiji ebole koja je pogodila Zapadnu Afriku umrlo je više od 700 ljudi, dok je zaraženih više od 1200. Reagirala je i Svjetska zdravstvena organizacija koja za borbu protiv ove opake zaraze planira izdvojiti 100 milijuna američkih dolara.

Miodrag Vojvodić / Bitno.net