Princ

Politička kriza koja potresa kneževinu nastala je nakon što je princ Alojz prošle godine istupio protiv zakona predloženog u parlamentu većinski katoličke države po kojemu bi abortus trebao biti dopušten u prvih 12 tjedana trudnoće u slučajevima malformacije djeteta. Sam zakon nije prošao niti u parlamentu, ali je ipak njegovo usvajanje dano na referendum, pri čemu je princ Alojz zaprijetio da će iskoristiti svoje ustavom zajamčeno pravo i uložiti veto na njega čak i ako “prođe” na referendumu. U to je vrijeme princ govorio kako svojom najavom veta jednostavno želi poručiti da “abortus nije prihvatljivo rješenje za neželjenu trudnoću”. U rujnu prošle godine referendum je održan i 52 posto građana glasalo je protiv prijedloga ozakonjenja abortusa, a jedan dio nevladine scene koji “gura” ovakva zakonska rješenja procijenio je kako je glavni razlog njihovom neuspjehu angažman princa koji je u skladu sa svojim katoličkim i životnim uvjerenjima istupio protiv zakona.

Zbog toga je u kneževini pokrenuta akcija građanske inicijative u sklopu koje je najavljeno kako će zatražiti referendum o ograničavanju političkih ovlasti princa i oduzimanju njegova prava na veto određenih zakona. U zemlji s otprilike 36.000 stanovnika potrebno je 1.500 potpisa za raspisivanje referenduma, koje je građanska inicijativa već prikupila i predala parlamentu. Očekuje se da će referendum biti uskoro raspisan.

Biraš život? Klikni like i pridruži nam se:

U međuvremenu se princ Alojz obratio javnosti i rekao kako je kraljevska obitelj spremna potpuno se povući iz političkog života ako joj se oduzme pravo veta. U govoru pred parlamentom princ je rekao kako kraljevska obitelj ima svoju viziju o tome u kojem smjeru se Lihtenštajn treba kretati, ali ako joj se oduzmu potrebna politička sredstva za ostvarivanje te vizije, dakle mogućnost ulaganja veta na zakone s kojima se ne slaže, onda ne želi preuzimati političku odgovornost za sve što se događa i spremna je na povlačenje.

Slučaj princa koji je sa svojim pro-life stajalištima došao u konflikt s liberalnim dijelom establišmenta u kneževini zanimljivo je komentirala britanska katolička novinarka Francis Phillips. U kolumni u Catholic Heraldu Phillips je napisala: „Princ Alojz može biti uzor za političke vođe jer ne dopušta da politikantstvo nadjača njegova vjerska uvjerenja, za razliku od nekih navodno katoličkih političara na visokim položajima u SAD-u”.

G.A.| Bitno.net