Papa

Taj se događaj s nestrpljenjem očekuje na cijelom Srednjem istoku koji s mnogo nade gleda na to apostolsko putovanje, na koje Papa polazi 15 godina nakon povijesnoga pohoda Ivana Pavla II. Veliku pozornost tom događaju posvećuju i lokalni mediji, posebno oni kršćanski, kako je u razgovoru za  Radio Vatikan rekla Simone Moubarak, voditeljica na libanonskom kršćanskom radiju „Glas milosrđa“ (‘Voix de la Charité).

Naši kršćanski mediji prenose programe o Papinu životu, njegovoj osobi, o njegovu nauku, putovanjima, i ponajviše o svrsi ovoga pohoda – kazala je Simone. Činjenica da je Papa odlučio doći u ovom teškom, opasnom trenutku, i da je izabrao upravo našu zemlju kako bi predao svoju pobudnicu, pravi je znak Providnosti. Za nas je to i poziv da živimo u nadi i vjeri, da se ne bojimo, ali je i poticaj za naš poziv i poslanje. Naša nazočnost na ovom izmučenom Srednjem istoku poziv je da budemo Kristovi svjedoci, da živimo u zajedništvu, poštovanju, te da budemo oni koji će uspostavljati pravu slobodu i mir – istaknula je Simone.

Govoreći o tomu što njezini slušatelji očekuju od ovoga apostolskog pohoda, Simone je istaknula da se cijeli svijet nada da će Papin posjet donijeti dašak mira i nade. Valja reći da su ljudi u Libanonu, na Srednjem istoku, u zemljama koje nas okružuju, pomalo umorni i očajni – kazala je. Stoga je Papin pohod za nas uistinu dašak svjetla, te se nadamo da su svijet i Crkve pozorni prema našoj boli i svemu što proživljavamo.

Na novinarov upit koju ulogu imaju kršćanski mediji u Libanonu za mir i međureligijski dijalog, Simone je istaknula da oni šire evanđeosku poruku, koja je, kako je poznato, poruka mira. Svi su kršćanski mediji otvoreni za muslimansko-kršćanski dijalog. Primamo brojne osobe muslimanske vjere i zajedno radimo programe kako bismo našli zajedničke točke. Mislim da je potrebno imati ulogu pomiritelja – istaknula je na kraju Simone Moubarak. (rv/bitno.net)