Udruga za promicanje ljudskih prava, Amnesty International, objavila je kako podupire globalnu legalizaciju prostitucije. Glavni tajnik udruge, Salil Shetty, rekao je 11. kolovoza, na dan kad je objavljena potpora nekažnjavanju prostitucije, kako je riječ o „povijesnom danu za Amnesty International“. Prema udruzi, ozakonjenje bi „spolnih usluga“ trebalo pridonijeti boljem ustroju seksualne industrije i smanjivanju izrabljivanja i zlostavljanja žena.

Međutim, kako prenosi Catholic News Agency, Tina Frund, utemeljiteljica udruge Courtney’s House koja pomaže ženama i djeci u liječenju traumâ spolne trgovine i zlostavljanja, ističe kako je legalizacija prostitucije prokušan i neuspjeli projekt, kao što pokazuju primjeri Nizozemske i Njemačke. Kako objašnjava Frund, koja je i sama bila žrtva spolne trgovine, mnogi su bordeli u Njemačkoj ili Amsterdamu nabavljali lažne osobne iskaznice za maloljetnice i žene koje su prisilno dovedene iz drugih zemalja kako bi ih se onda prodavalo na zakonitom tržištu. Za podzemni svijet prostitucije, globalno je nekažnjavanje nešto najbolje što se moglo dogoditi – kazala je Frundt.

Candace Wheeler, koja radi kao terapeut pri udruzi Restoration Ministries i pomaže žrtvama spolne trgovine, istaknula je da bi legalizacija prostitucije imala opasne posljedice. Kako je objasnila, amsterdamski „tolerantni model“ nije uspješan jer ne štiti žene koje se bave prostitucijom, budući da se uglavnom radi o djevojkama koje se uvozi iz drugih zemalja.

Više je poznatih osoba, poput Kate Winslet, Anne Hathaway i Meryl Streep, zajedno sa žrtvama spolne trgovine potpisalo pismo u kojem od Amnesty International traže da iznova promisli svoju odluku kojom podržava nekažnjavanje globalne spolne industrije. Sve više dokaza očituje  katastrofalne učinke ozakonjenja spolne trgovine. Naprotiv, ona samo povećava trgovinu ljudima – stoji u pismu.

U pismu se potom ističe da će legalizacija prostitucije vlasnike bordela samo pretvoriti u poslodavce, a žene u „ugovore“ te da neće ništa učiniti za žene koje se na prostituciju prisiljava – samo će spolnoj industriji dati zeleno svjetlo da može napredovati. U zaključku pisma potpisnici tvrde da dobar glas Amnesty Internationala biti teško i nepovratno okaljan ako stane na stranu svodnika i drugih izrabljivača, a ne žrtva izrabljivanja.

RV | Bitno.net