Schönborn je objavio priopćenje u glasilu svoje nadbiskupije kako bi razjasnio neke izjave dane u homiliji na blagdan Imena Marijina u katedrali Sv. Stjepana

Nadbiskup Beča kardinal Christoph Schönborn pojasnio je svoju tvrdnju koju je izrekao u nedjeljnoj propovijedi kada je rekao kako “postoji puno muslimana koji misle da je ovo vrijeme novog osvajanja Europe” te poručio kako je kršćanska baština starog kontinenta doista ugrožena, ali “ne zbog islama”.

Schönborn je objavio priopćenje u glasilu svoje nadbiskupije kako bi razjasnio neke rečenice iz homilije izrečene na blagdan Imena Marijina u katedrali Sv. Stjepana. Sada je kardinal napisao:

“Europska kršćanska baština doista je u opasnosti, ali zbog toga jer smo ga mi Europljani stratili. To nema aposlutno nikakve veze s islamom niti s izbjeglicama. Jasno je kako islamisti žele iskoristiti naše slabosti, ali oni nisu odgovorni za njih. Mi smo”, napisao je kardinal i dodao, očito odgovarajući na neke interpretacije njegove homilije:

“Moje riječi nisu bile nikakav poziv na obranu protiv izbjeglica”, napisao je konstatirajući kako je na društvenim mrežama njegova propovijed protumačena kao napad na muslimane i izbjeglice. To ona nije bila, poručio je, nego poziv kršćanima na kulturalnu i duhovnu obnovu.

Kardinal je rekao i kako je prigoda za kršćansku obnovu Europe “u našim rukama”.

A nju možemo iskoristiti ako gledamo u Krista i dođemo k njemu, širimo njegovo evanđelje, a prema svojim bližnjima se, uključujući strance, ponašamo onako kako nas je on naučio”, zaključio je Schönborn.

Bitno.net