Kršćanin kojeg su komunističke vlasti u Laosu uhitile jer se molio nad bolesnom ženom umro je u zatvoru od posljedica dijabetesa od kojeg je bolovao, nakon što su mu zatvorske vlasti uskratile liječničku pomoć, izvijestila je stranica AsiaNews.

Čovjek kojeg AsiaNews navodi kao “gospodin Tiang” i koji je živio u selu Huey u provinciji Savannakhet uhićen je u veljači ove godine, zajedno s još nekoliko ljudi, i osuđen na zatvorsku kaznu zbog “neprikladnog medicinskog postupka”. Ono što se dogodilo jest da se Tiang zajedno s još četvoro ljudi molio nad smrtno bolesnom ženom. Žena je kasnije ipak umrla, a komunističke vlasti su proglasile kršćane djelomično odgovornim za njezinu smrt i to zbog “neprikladnog medicinskog postupka”.

Tiang, osuđen na devet mjeseci zatvora i veliku novčanu kaznu, bio je dijabetičar, a nakon što je zatvoren njegovo se zdravlje počelo naglo pogoršavati. Unatoč tome, vlasti su odbile pružiti mu medicinsku njegu, te je kršćanin umro u zatvoru od zdravstvenih komplikacija.

Nakon njegove smrti udruge za ljudska prava reagirale su i tražile od vlasti da kazne zatvorske upravitelje koji su mu uskratili pomoć, te da oslobode ostale kršćane koji su potpuno neopravdano zatočeni.

Komunisti su došli na vlast u toj azijskoj državi 1975., protjerali sve misionare, a kršćane stavili pod poseban nadzor. U Laosu živi 6 milijuna ljudi, od toga su oko 2 posto kršćanske vjere (0.7 katolici) i izloženi su sve većoj diskriminaciji.

Kako piše AsiaNews, u rujnu je jedan pastor ubijen u pokušaju otmice u kojem su sudjelovala i dva policajca, a ranije su dva kršćana uhićena zbog “širenja kršćanske vjere”.

G. An. | Bitno.net