Afrika

U Africi je kršćanstvo zamijenilo islam na vodećoj poziciji među vjerskim zajednicama s najvećim brojem pripadnika. Ti podaci izneseni su na konferenciji za novinare u marokanskom gradu El Jadida. Kršćani sada čine 46,53 posto stanovništva kontinenta, muslimani 40,64 posto i sljedbenici afričkih religija 11,8 posto, ističe vatikanski novinar Andrea Tornielli na svom blogu, pišući 21. rujna o kongresu je Instituta CESNUR, prenosi Kathpress.

U 31 od 59 afričkih država prevladava kršćansko stanovništvo. Većinski je islamska 21 zemlja, a u 6 država dominiraju tradicionalne religije. Dok su Afrikanci godine 1900. činili samo 2 posto ukupnog broja svih kršćana u svijetu, sada predstavljaju oko 20 posto. Za deset godina zajednice svih krštenih Afrikanaca postat će najveća kontinentalna skupina kršćana u svijetu, veća i od europske, kao i od obiju polovica američkih kontinenata.

Već i sada je broj praktičnih vjernika u Africi veći nego u Europi, piše Tornielli, citirajući sociologa Massima Introvignea, osnivača Instituta CESNUR, organizatora kongresa. Dugoročno gledano te činjenice neće samo utjecati na promjene u Africi, nego će promijeniti i kršćanstvo. Toga je već bio svjestan papa Ivan Pavao II., a zna to i papa Benedikt XVI., istaknuo je Introvigne.

Zasjedanje o temi “Vjera u globaliziranom kontekstu: Mediteransko područje i svijet”, organizirao je Institut CESNUR sa sjedištem u Torinu, kao i marokanske i međunarodne istraživačke ustanove. Održan je od 20. do 22. rujna na Sveučilištu El Jadida u Maroku. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com